Macbook Pro s Retina displejem jsou užasné pracovní nástroje, liší se ovšem od svých „tlustších“ bratříčků v jedné podstatné nevýhodě. Tou spočívá doba za kterou se MacBook Pro s Retinou (dále už jenom MBR) probouzí.



599782_628434200503819_198954588_n

Když otevřete MBR tak se Vám zobrazí okénko pro zadaní hesla, ale nelze do něj psát dokud se MBR skutečně neprobudí. Apple nazývá tuto funkci jako „Standby Mode“ které obasahují MBR a MB Air. Tato funkce má za důvod, proč se novější MBR a MB Air z režimu spánku déle probouzejí. Toto mužeme změnit jednoduchým příkaz v Terminálu.

 

Jak režim „Standby Mode“ funguje?

Jednoduše, MBR před uspáním udělá screenshot displaje a uspí se a to je důvod proč nemužeme s obrazovkou po probuzení nic dělat. Poznáte to podle toho, že než MBR plně nastartuje tak je čas v levém horním rohu stejný jako kdy jste macbook uspali akorát o hodinu posunutý, dále si vysvětlíme proč. Doba plně probuzeného MBR většinou trvá kolem 8-10 sekund.

 

MBR přejde do tohoto režimu přibližně po hodině spánku, aby Apple dostál slibu, že dokáže být ve spánku až 30 dní bez nabíjení. Proto pokud MBR uspíte a probudiíte do hodiny většinou nastartuje okamžitě.

 

Tato doba uspání je ovšem konfigurovatelná v Terminálu pomocí jednoho jednoduchého příkazu.

 

sudo pmset -a standbydelay 86400

 

Tento příkaz určí MBR aby se do Standby Režimu zapnul až po 24 hodinách (číslovka 86400 je v sekundách a určuje tedy v hodnotě 86400 dobu 24hodin).

 

pmset -g

 

Tento příkaz vám ukáže hodnotu standby modu

 

Baterie by tím neměla nějak extrémně trpět pokud jste zvyklý si MBR několikrát denně uspát. Pokud macbook nabíjíte pravidelně obden tak by taky tato výdrž neměla být nějak extrémně postihnuta.

 

Nejlepší je si najít optimální časový rozvrh pro přechod do standby modu.

 

Doufáme ,že vám tento článek pomohl zlepšit práci na vašem Macbook Pro s Retina displajem.

 

Redaktor: Trey Sand