66655_624787924201780_983184698_n



BlackBerry balancuje na hraně bankrotu a o budoucnosti společnosti patrně rozhodne nová řada chytrých telefonů BlackBerry 10, která před časem dorazila na trh, a výkonný ředitel Thorsten Heins si uvědomuje, že nejnovější zařízení s ostružinou musejí uspět. Heins si nicméně také neodpustil několik slov směrem k Applu, který podle něj přešlapuje na místě…

 

„Apple odvedl skvělou práci s otevřením trhu pro dotyková zařízení. Odvedl skvělou práci s uživatelským rozhraním, je považován za designérského lídra. To je důvod, proč je tolik úspěšný, a my to musíme přiznat a respektovat,“ pěl nejprve Heins na kalifornskou společnost slova chvály. Vzápětí si však ale do Applu rýpl, protože podle něj výrobce iPhonů od roku 2007, kdy vyšel právě první iPhone, příliš neinovuje.

 

„Uživatelské rozhraní v iPhonu je již pět let staré.“

„Řekl bych, že historie se opakuje. Rychlost inovace je v našem odvětví natolik obrovská, že pokud neinovujete dostatečně rychle, rychle vás někdo nahradí,“ potvrdil známou pravdu v mobilním byznysu Heins, který jakožto výkonný ředitel BlackBerry moc dobře ví, co znamená usnout na vavřínech, třebaže je ve své funkci teprve 14 měsíců. „Uživatelské rozhraní v iPhonu je, se vší úctou k tomu, jakou revoluci způsobilo, již pět let staré,“ naznačil Heins, že co se týče softwaru, Apple toho za několik let příliš nezměnil.

 

Heins také uvedl, že v jedné věci nové telefony BlackBerry překonávají iPhone, a to v možnosti multitaskingu, jinými slovy spuštění a používání více aplikací naráz. A jelikož na Apple svými chytrými telefony začíná tlačit také Samsung a případně HTC či Nokia, neustále se spekuluje, zda Apple neuspíší svůj cyklus vydávání nových iPhonů. „Jde o to, že se prostě nikdy nemůžete zastavit. To platí i pro nás. Uvedení BB10 nás jen staví na startovní čáru závodu mobilních zařízení, teď ten závod ještě potřebujeme vyhrát,“ dodal Heins, jehož společnost je aktuálně oceněna na 7,7 miliard dolarů, což je výrazně méně než čtvrtletí zisky Applu.

 

Až následující měsíce ukážou, zda BlackBerry svůj krám definitivně zavře, nebo jestli ho „desítková“ řada chytrých telefonů spasí.

 

 

Zdroj: jablickar.cz