483879_624793214201251_1893429516_n



Apple čelí další žalobě, tentokrát však od dosud neznámého protivníka. Kalifornskou společnost žaluje THX, společnost zabývající se audiovizuálním vybavením, podle které Apple porušuje její patent na reproduktor, a to v iMacu, iPhonu a iPadu.

 

Společnost THX, jejíž kořeny se táhnou až k Georgi Lucasovi a jeho Lucasfilm z před 30 let, drží patent z roku 2008 týkající se reproduktorů, posílení jejich výkonu a následného připojení k počítačům či plochým televizorům. THX si pak u federálního soudu v San José stěžuje, že právě tento patent porušují iMacy, iPady i iPhony.

 

THX dále tvrdí, že jí konání Applu způsobilo finanční a nenapravitelnou újmu, a tak chce buď zamezit dalšímu porušování svého patentu, nebo získat odpovídající odškodnění za své ztracené výdělky. Obě společnosti nicméně mají až do 14. května, kdy se společně mají sejít u soudu, šanci na mimosoudní vyrovnání. Pokud se tak nestane, Apple u soudu bude patrně zpochybňovat platnost tohoto patentu.

Nejmarkantněji ho nicméně porušuje, respektive napodobuje nejnovější iMac, který disponuje dlouhými kanály, jenž vedou zvuk až na spodní hranu stroje.

 

Zajímavostí v celém případu je, že Tom Holman, tvůrce původního standardu THX, se v polovině roku 2011 připojil k Applu, kterému měl poskytnout technický dohled nad vývojem audia.

 

Zdroj: jablicka.cz