apple virus vir error chyba - iconBezpečnostní experti objevili virus, který útočí na iOS zařízení, které ani nemusí být jailbreaknuté. Virus se přesune do telefonu kabelem USB připojeným k OS X. Virus může mít v mobilním zařízení až 356 104 uživatelů.



Virus cílí na uživatele v Číně. A rozšiřuje se díky obchodu Maiyadi App Store což je obchod třetí strany se softwarem pro Mac. Virus může být ukryt až v 467 aplikacích z Maiyadi App Store. WireLurker jak se virus nazývá, monitoruje jakékoli zařízení s iOS připojené přes USB kabel k nakaženému OS X. Nainstaluje aplikace třetích stran nebo automaticky odešle nakažené aplikace do IOS a to i pokud není zařízení jailbreaknuté. WireLurker vykazuje složitou strukturu kódu, skrývání kódu, vlastní šifrování a překazí anti-reversing.

Malware dokáže prohlížet kontakty iMassages a dokáže se aktualizovat. Prevence proti tomuhle viru je zřejmá vyhýbat se pochybným aplikacím a instalovat aplikace z oficiálního Mac App Store.

Vyjádření Applu:„Jsme si vědomi škodlivého softwaru cíleného na uživatele v Číně. Zablokovali jsme škodlivé aplikace, aby se zabránilo k napadení. Jako vždy doporučujeme, aby uživatelé stahovali a instalovali software z důvěryhodných zdrojů.“

WireLurker je velmi sofistikovaný vir a není jasné co je jeho cílem. Jedná se o první zdokumentovaný vir pro iOS. Zatím je cílen jen na uživatele v Číně, ale je možné, že se někomu povede vyvinout podobný vir, který bude cílen celosvětově.

2a1c2a2f-s

Zdroj: macrumors.com