bushnellNolan Bushnell, jediný člověk, který šéfoval Stevu Jobsovi, poskytl rozhovor australskému listu The Australian Financial Review, kde mluvil o propásnutí příležitosti stát se třetinovým vlastníkem firmy Apple a o velkém problému, proti kterému společnost v současné době stojí.



Zakladatel počítačové firmy Atari zaměstnal Steva Jobse po tom, co byl Steve vyhozen z Reed College. Ve firmě se zaměstnanci mohli pohybovat i mimo své pracovní místo a toho využíval právě Steve. Ostatní lidé ve společnosti ho neměli moc v lásce, jelikož měl poznámky na cokoliv, co se mu nelíbilo, a taky řádně nedodržoval hygienu, protože věřil, že když bude jíst jen ovoce a zeleninu, nemusí se umývat.

„Steve a já jsme byli velice blízcí přátelé. Bydleli jsme asi dva bloky od sebe. Steve se v sobotu nebo v neděli ráno objevil s motorkou před mým domem. Dali jsme si šálek čaje a mluvili o různých obchodních problémech, které měl, a dával jsem mu rady.“

Jobs v roce 1976 přišel k Bushellovi s žádostí o investici ve výši 50 000 dolarů na založení nové společnosti Apple. Bushnell ale Jobse odmítl s tím, že Atari taky vyrábí počítače, a proto by to byl konflikt zájmů. Dnes Bushnell říká, že to byla jeho velká chyba. Po vzpomínce na Steva Jobse se v rozhovoru dostává k současné situaci Applu.

„Myslím si, že Apple má vážný problém. Existuje jistá věc, které se říká „inovátorský bonus“, kde můžete na své produkty uplatnit vysokou marži, když inovujete. Výhoda je, že ikdyž vás konkurence může rychle dohonit, vy jste už známý inovátor, takže vaše značka je stylovější.

Tento bonus měl životnost asi 8 let, myslím, že dnes se zmenšil na 4 roky. Pokud tedy Apple nebude dále inovovat, rychle ztratí schopnost poskytovat zákazníkům produkty za prémiové ceny.“

Když se vrátíme do poloviny 80. let, byl to právě Nolan Bushnell, který tvrdil, že vyhodit Steva Jobse nebyl dobrý nápad. A měl pravdu, Apple se totiž začal zaměřovat více na kvantitu než na kvalitu. V polovině 90. let se prodávalo příliš mnoho verzí Macintoshe, ovšem příchod Steva Jobse znamenal radikální redukci produktového portfólia.

Nolan Bushnell