ios 9Apple trochu mění politiku vývoje svého softwaru a především u iOS a OS X se chce zaměřit na výkon a optimalizaci a navrátit pověst stabilních a rychlých operačních systémů které se nesekají. Od února víme, že iOS 9 označený jako „Monarch“ a OS X 10. 11. získal krycí jméno „Gala.“ Zdroje odhalily plány na optimalizaci stability a výkonu přidání některých funkcí a provedení důležitých změn v programovacích nástrojích pro vývojáře.



Podle zdrojů vývojáři Applu tlačili na vedení pro zvýšení stability na úroveň OS X Snow Leopard. Bude to ale znamenat vynechání některých funkcí, které byly plánovány pro nové systémy.

U iOS 9 a OS X 10.11 se očekává přidání nového písma San Francisco z Apple Watch. Písmo by mohlo zcela nahradit stávající výchozí písmo systému. iOS 9 by mohl být obohacen o aplikaci Home, která by ovládala gadgety připojené k internetům skrze platformu HomeKit. Už roky se očekává funkce rozdělení obrazovky iPadu a spuštění dvou aplikací na jednom displeji zároveň. Snad iOS 9 by se této funkce mohl dočkat, ale tahle funkce by mohla právě v iOS způsobovat nejvíce pádů, hlavně u aplikací třetích stran, které nejsou nejlépe optimalizované. Poslední hlavní funkce iOS 9 by měly být jízdní řády v aplikaci Mapy, ale to může být ze začátku omezené pouze pro USA.

Pokud jde o OS X tak tam by mohl být seznam novinek ještě menší. Apple si uvědomil, že vydávat každý rok upgrade OS X je náročnější než u menšího systému jako iOS. Krom nového písma napříč systémem by další viditelná změna mohl být Control Center podobný tomu z iOS. Mohl by se nacházet vlevo, naproti Notification Center. Control Center v novém OS X je velmi pravděpodobný, protože již v jednom z prvních sestavení OS X Yosemite se o něm nacházely zmínky.

Jako při každé akci Applu vám připravíme shrnutí toho co Tim Cook a další vysoce postavení zaměstnanci prezentovali. Nejinak to bude u WWDC 2015, které začne 8. června prezentací novinek.

os x 10.11.

Zdroj: 9to5mac.com