swift iconApple minulý rok představil programovací jazyk Swift, kterým chce postupně nahradit jazyk Objective-C. Ačkoliv by se to nemuselo zdát, nové funkce v programovacím jazyce by mohli kromě vývojářů výrazně ocenit i uživatelé.



Dosud Apple nezahrnoval knihovny Swiftu do iOS ale to by se mohlo změnit. Dosud tedy sami vývojáři museli přibalit potřebné knihovny do aplikace, což přidávalo na objemu každé aplikace. Každá aplikace napsaná ve Swift si nesla navíc 8MB dat.

S iOS 9 a OS X 10. 11. by se to mohlo změnit. Nové systémy by tedy měli obsahovat ABI knihovny (Application Binary Interface). Právě tato knihovna by mohla být předinstalovaná v iOS 9 a OS X 10. 11. díky tomu by mohly aplikace optimalizované pro tyto systémy vyžadovat méně prostoru.

Změna nebude velmi výrazná ale, pokud máte zařízení s 16 GB nebo dokonce 8 GB a získáte iOS 9 mohla by se vám změna ve Swiftu zalíbit, to samé platí, pokud aktualizujete nebo stahujete aplikace přes mobilní data.

Ačkoliv Apple přidá do Swiftu tuto funkci, nemusí být kompatibilní s iOS 9 a OS X 10. 11. ale až se systémy, které přijdou v roce 2016, protože Apple plánuje převést své vlastní aplikace do Swiftu až příští rok.

Jako při každé akci Applu vám připravíme shrnutí toho co Tim Cook a další vysoce postavení zaměstnanci prezentovali. Nejinak to bude u WWDC 2015, které začne 8. června prezentací novinek.

swift

Zdroj: 9to5mac.com