apple logo staré old iconUž se vám někdy stalo, že jste do sběru omylem odnesli něco, co jste odnést nechtěli? Pokud ano, nelitujte, v San Francisku se stal podobný a z pohledu jedné ženy velmi smutný případ. Vdova se v garáži zbavovala nepotřebných věcí po manželovi a odnášela je do recyklační společnosti Clean Bay Area.



Jednu z věcí, kterou odnesla se slovy: „Chci se této věci zbavit a uklidit si v garáži,“ ovšem zřejmě přehlédla. Byla to krabice s počítačem Apple I z roku 1976. První počítač firmy Apple navržen Stevem Wozniakem sestavovali v té době zaměstnanci (traduje se, že v garáži Jobsových) bez jakéhokoliv automatizovaného výrobního procesu. Vytvořeno bylo celkem 200 počítačů Apple I a zmíněná žena měla příležitost (a taky ji využila) jeden vzácný kousek vyhodit do sběru, dokonce nechtěla vystavit účet, čehož nyní může litovat, protože firma vypsala sto tisícovou odměnu za to, že se žena přihlásí.

Zaměstnanci recyklační firmy si obsahu krabice všimli o pár týdnů později a nestačili se divit. Firma poté počítač prodala do soukromé sbírky za 200 tisíc dolarů, což je v přepočtu 5 miliónů korun.

Možná, že některé naše čtenářky přemýšlejí o přihlášení se k oné nabízené částce. Dostat tak velké peníze nemůžete kdykoliv. Stačilo by jen, kdybyste se přišli ukázat do firemního skladu na ulici Piper Drive ve městě Milpitas. Musíme vás ale zklamat, tamní zaměstnanec, který vše s ženou vyřizoval si ženu pamatuje velmi dobře a říká: „Abych bezpečně dokázal, že je to ona, potřebuji ji vidět.“

Apple1

Zdroj: mercurynews.com