imac mac icon applenovinkyPokud na Vás pod stromečkem čekal Mac, je jedno zda se jedná od MacBook, iMac, Mac Pro nebo Mac mini, tak Vás budou zajímat první kroky s Vašim přístrojem. Takže jestli nemáte zkušenosti s Mac OS X, tak pro Vás bude tento článek to pravé. Pro uživatele Mac OS X tento článek může být oživení znalostí nebo i přiučení něčeho nového.



Rozbalení a nastavení

Počítače Mac jsou zabaleny v elegantní bíle krabici. Samozřejmě se snažte krabici moc nepoškodit, v případě prodeje to může znamenat vyšší cenu.

Mac bude s operačním systémem OS X – OS X El Capitan (10.11) nebo OS X Yosemite (10.10). Po zapnutí přístroj Vás systém provede nastavením Macu. Vlastníte-li již produkt od Applu, tak Apple ID již máte a přihlasíte se. Pokud ho nemáte, jednoduše si ho vytvoříte a přihlásíte se. Systém je v českém jazyce, vše je přehledné a jasné i pro začátečníky. Po pár minutách budete na domovské obrazovce.

macbook air applenovinky

Přechod z Windows

Největší problém pro uživatele, kteří pracovali doposud s operačním sýstémem Windows, bude zvyknout si na OS X. Hned při prvním nastavováním se Vás OS X zeptá, zda chcete přemístit soubory ze svého starého počítače. Stačí mít počítače připojené na stejné domácí síti a přemisťování může začít.

Programy, které jsou dostupné na Windows, jako je Word Excel a Power Point nahradíte balíkem iWork. Pokud Vám tento balík nestačí a chcete zůstat u Office, můžete si jej zakoupit zde. Balík prošel velkou aktualizací.

Problém by mohl být u flash disků nebo externích disků naformátovaných na NTFS. OS X sice tyto disky číst umí, ale chcete-li na disk něco zapsat, je problém. Disk musíte naformátovat na HFS+, což ale způsobí problém u Windows. Univerzální řešení je formát ExFAT. Je tu i další možnost, lze si stáhnout software. Ten umožní na externí disky s NTFS zapisovat a dokonce přímo v OS X umožní jakýkoliv disk nafromátovat. Lze si stáhnout program od Paragonu nebo Tuxery.

Příslušentsví

Některé přístroje neobsahují všechny porty, které mají jiná zařízení. Apple tedy umožňuje dokoupení redukcí. Thunderbolt 2, jeden z nejlepších docků, je rychlý a dokáže pracovat skoro se vším. Z jednoho portu lze získat například portů deset.

Baterie

Baterie, které se nyní využívají, mají životnost 1000 cyklů, dle Applu je tedy životnost zhruba 3 roky. Pro ty, kteří nevědí co je myšleno „cyklem“, znamená to úplné vybití a následné nabití na 100% kapacity. Zkontrolovat cykly je možné v horním rohu logo Applu > O tomto Macu > Systémový profil > Napájení.

Pokud se něco pokazí

Pokud Vám příjde že Váš Mac není úplně v pořádku, tak si zkuste před návštěvou servisu opravit chybu sami. Většinu softwarových problémů vyřešíte SMC a PRAM resetem. Může pohledet potřebné informace na Googlu. Nebo se můžete obrátit na náš Facebook profil.

apple-imac-mk142ll-a