soudKalifornský soudce včera nařídil Applu, že musí pomoci FBI prolomit zabezpečení telefonu jednoho z teroristů z prosincového útoku v San Bernardinu.



Minulý týden si ředitel FBI James Comey stěžoval, že vláda nedokáže prolomit zabezpečení iPhonu, který používal jeden ze střelců. V době krátce po atentátu nebylo sice jasné, jestli útočník používal chytrý telefo s iOS nebo Androidem, ale nedávno bylo potvrzeno, že to byl iPhone 5c. „Stále máme útočníkův telefon, ale nejsme prostě schopni prolomit zabezpečení. Nechci žádný Backdoor pro iPhony, chci jenom aby lidé uposlechli nařízení soudu,“ nechává se slyšet Comey.

Apple má speciální prostředky, které by byly nápomocny vládě při jejich pátrání, avšak odmítají tuto pomoc poskytnout dobrovolně. Soud také uvádí, že žádá pouze „přiměřenou pomoc“, jen obnovit data střelce, přístup k datům v telefonu a na iCloud účtu.

Navzdory tomu, co kalifornský soud říká, Apple striktně odmítá tyto postupy jelikož sám soudci již loni v říjnu potvrdil, že není schopný otevřít zaheslovaný iPhone a navíc se systémem iOS 8 a starší.

Zdroj: 9to5mac.com