swift iconApple v roce 2015 na vývojářské konferenci WWDC představil nový a jak jinak než revoluční programovací jazyk Swift. Swift byl uvolněn jako open source, což vzbudilo velké překvapení, protože Apple rozhodně není firmou, která ráda uveřejňuje pro širokou veřejnost své programy pod touto licencí.



Téměř po ročním oficiálním vydání Swiftu, zdroje z magazínu The Next Web informují, že společnost Google je připravena, přejít z Javy na Swift. Mezi Googlem a společností Oracle (vývojář Javy) probíhá soudní spor a Google má tedy důvod k obavám.  Proto už se tedy poohlíží po různých alternativách, jak v budoucnu vyvíjet svůj systém.

Swift je nyní open source projekt pod licencí Apache, která říká, že vývojáři můžou svůj software využívat pro jakýkoliv účel a modifikovat verze programovací jazuku bez placení licenčních poplatků Applu. Tento krok byl učiněn, aby se Swift více rozšířil  i mimo Apple ekosystém.

Podle statistik společnosti Toptal, samotní vývojáři si programovací jazyk Swift velice oblíbily. Od svého uvedení zaznamenal téměř 600% růst. Což je téměř trojnásobek v používání ostatních  jazyků. Swift má nakročeno k dobré budoucnosti a rozhodně se můžeme těšit na perfektní aplikace, které budou bezpochyby vytvořeny.

Zdroj: appleworld.today