os x yosemite 10.10 icon logoTento návod jistě ocení ti z Vás, kteří píši dlouhé texty, nebo píší tak často, že je nebaví pořád některá slova psát dokola. Jistě ho však využíjí i všichni ostatní.



Apple si totiž pro nás ve svých systémech připravit maličkou vychytávku, díky které budete moci rychle odpovědět na pracovní či jiný e-mail přímo z Vašeho iPhonu.

Kdo má zkratky, je vítěz

Psaní dlouhých textů na malé, ale i větší obrazovce nemusí být dvakrát příjemné. Pokud si však přednastavíte zkratky, stačí ji pouze napsat a systém ji sám vypíše v plném znění. Ukažme si jak na to.

Například budeme chtít psát e-mail, ve kterém chceme oslovit třeba celou redakci. Je ovšem jednodušší, pokud na takové oslovení máme nastavenou zkratku. Tu si nastavíme v sekci Nastavení->Obecné -> Klávesnice -> Klávesové zkratky. V pravém horním rohu najdeme znaménko „+“. Pokud na něho klikneme, dostaneme se do funkce tvoření zkratek a zde už je to na každém z Vás.

image1

image

imageimageimageimage1-1

Do prvního řádku zadáme celý text který se má objevovat a do druhého zkratku pro něj. Teď, když třeba šéfredaktor Applenovinky.cz bude psát e-mail všem redaktrům,  stačí mu napsat pouze zkratku „zd“ a systém mu nabídne celý text sám.

image9

A jak nám běží OS X?

Pokud máte OS X Mavericks a novější, tyto zkratky se Vám automaticky sesynchronizují z Vaším OS X. Pokud jste však jako já a připojujete iPhone zřídka, můžete si takové zkratky také vytvořit na vašem MacBooku či iMacu. Půjdeme do Nastavení->Klávesnice->Text a zde už vidíme zkratky které máme dostupné na našem MacBooku. Pokud chceme přidat další, stačí kliknout na symbol „+“ a vytvořit dle gusta.

Snímek obrazovky 2016-04-16 v 14.23.30

Snímek obrazovky 2016-04-16 v 14.23.34

Snímek obrazovky 2016-04-16 v 14.23.36

Snímek obrazovky 2016-04-16 v 14.24.12