ios_120-120Když Steve Jobs v lednu roku 2007 představil iPhone, poznamenal, že v té době byly dvě kategorie telefonů. Na jedné straně jste měli telefony, které byly výkonné a nesmírně složité a na té druhé lehce ovladatelné, ale s omezenými funkcemi. S iPhonem se Apple rozhodl obě kategorie spojit a vytvořit telefon lehce ovladatelný, ale zároveň výkonný.



Když se ohlédneme zpět zjistíme, že přesně toto Apple udělal. iPhone byl nepopíratelně průkopníkem éry smartphonů a navždy změnil způsob, jakým telefony dnes používáme. Dokonce, i když máte telefon s Androidem, bez prvního iPhonu by nikdy tento systém neexistoval tak, jak ho dnes známe.

Během posledních osmi let se systém ohromně změnil a vyvinul. V současné době je mobilní systém společnosti Apple nejen vyspělejší, ale dokonce se radikálně změnil i jeho vzhled a tím se změnil i samotný dojem, který na systém máme. I tak ale zůstaly některé prvky jako jsou například zaoblené hrany ikon.

Podívejme se proto na celý vývoj tohoto mobilního systému, který každý den používáme a bez kterého bychom telefony dnes možná stále ovládaly tlačítky.

iOS 1

ios-1-original-iphone

Dnes již dědeček všech verzí, iOS 1, navždy změnil pravidla hry. Původní iPhone přinesl multi-touch displej a navždy změnil způsob, kterým telefony používáme a jak s elektronickými zařízeními komunikujeme.

iOS 2

topic_iphone_3g

Když Apple vydal v červenci roku 2008 iOS 2 s iPhonem 3G, naprosto to změnilo trh s mobilními aplikacemi. Apple představil App Store, digitální obchod, do kterého každý kdo uměl pracovat s kódem mohl vytvořit vlastní aplikaci. I když teď vše vypadá jako jednoduchý koncept, aplikace v roce 2008 byly naprosto otřesné, hlavně kvůli malým týmům, které na nich pracovali.

iOS 3

large_2_7262763sz__86547_zoom

S iOS 3 konečně přišly nové softwarové funkce, které v předchozích verzích jednoduše chyběli. iOS 3 také přinesl podporu MMS, Spotlight vyhledávání a podporu nákupů v aplikacích. Domovská stránka byla pozměněna a byly představeny nové aplikace – hlasový záznam a kompas.

iOS 4

ios-4-homescreen

iOS 4 byl pro mobilní operační systém společnosti obrovský krok. Aktualizace byla vydána v červnu roku 2010 a přinesla spoustu nových vzrušujících funkcí. Jedna z největších bomb byla služba FaceTime, která si ihned udělala spoustu fanoušků po celém světě.

Systém také přinesl multi-tasking, možnost dát aplikace do složek, iBooks a Game Center. Dále také rozšířené možnosti vyhledávání a možnost zoomovat při fotografování. Stejně tak byl pozměněn i design doku.

iOS 5

ios-5

V době, kdy byl v roce 2011 iOS 5 představen bylo jasné, že společnost čelí konkurenci. Proto byl iOS 5 velice ambiciózní systém, ve kterém bylo zabudováno přes 200 nových funkcí.

Kromě nového oznamovacího centra se zrodil iMessage, který umožňoval efektivně posílat zprávy mezi iPhony bez dlouhých účtů za SMS. Byly přidány notifikace, integrace s Twitterem, bezdrátová synchronizace a možnost focení ze zamčené obrazovky. V tomto systému také byla poprvé představena osobní asistentka Siri, která se pro společnost stala vlajkovou lodí.

iOS 6

ios-6

S iOS 6 Apple oficiálně odkopl Google Maps k obrubníku a nahradil ho Apple Maps. Bohužel, služba Apple Maps nefungovala úplně dobře. Ukazovala špatné směry, měla satelitní snímky inspirované Salvadorem Dalim a zapomínala na památky v daném místě.

Další pozoruhodným přírůstkem byla aplikace Passbook, později přejmenovaná na Peněženku. Passbook nečekaně sloužil jako virtuální peněženka, která umožňovala ukládat vstupenky, letenky, lístky do kina a další.

Dále také přepracovaný App Store, schopnost odpovědět na hovor textovou zprávou, podcasty, panoramatické fotografie, FaceTime přes mobilní data a vylepšenou Siri. Počet ikon se také změnil ze čtyř na pět řádků.

iOS 7

ios-7

iOS 7. Kde má člověk vůbec začít? iOS 7 znamenal moře změn nejen pro systém, ale i pro samotnou společnost. Pokud si vzpomínáte, byl propuštěn Scott Forstall, který byl zodpovědný za každou iteraci v systému. Propuštěn byl kvůli tomu, že nebyl schopný přiznat vinu za chyby, které byly v Apple Maps. Jeho místo nahradil Jony Ive a to pro společnost znamenalo obrovský krok vpřed.

S Jonym u kormidla přišel úplně nový vzhled, ale to nebylo všechno. Dále to byl Control Center, pohodlný způsob jak rychle přepínat celou řadu nastavení. Vylepšení multi-taskingu, iTunes Radio, AirDrop, fotografické filtry a celkové zlepšení fotoaparátu, přepínání mezi režimem videa a foťáku.

iOS 8

ios-7

V době kdy vyšel iOS 8 hodně lidí bojovalo za nový design, který byl pod vládou Jonyho vytvořen. Díky tomu se společnost mohla soustředit na nové funkce. Sice systém nepřinesl úplně zabijácké funkce, i tak byla přidána řada malých a šikovných vylepšení.

QuickType, posílání audia a videa přes iMessage, pokročilejší notifikace, fotografické editační nástroje, iCloud Drive, HealthKit, TimeLapse video, časovač kamery a zobrazení využití baterie.

iOS 9

ios-9

Apple přišel s iOS 9 na zcela jinou strategii. Místo toho, aby tým pracoval na hromadě nových funkcí, se snažil vytvořit menší, ale za to účinnější zlepšováky a také udělat stabilnější systém.

Vylepšení Apple Maps, přepracované Poznámky, režim nízké spotřeby baterie, funkčnost Siri s pohybovým senzorem a nový font San Francisco. Za zmínku stojí i nová ikona a přejmenování Passbooku, další drobné změny na domovské stránce a nové aplikace Hudba a Apple News.

Zdroj: bgr.com