iPhone 7 iconNejvětší konkurenční derby letošku se odehrává mezi týmy Apple a Samsung. Jejich „sedmičky“ měly být hitem roku, ale nekandidují spíše na propadák roku? Stoupenci obou značek prominou, ale pár šlápnutí vedle se tentokrát „vydařilo“ na obou frontách. A tak jsme dali hlavy a hlavně data od společnosti Yeseter dohromady a obrázek si už udělejte sami…



Kdo více boduje?

To si netroufáme říct, protože, že se o něčem mluví, ještě neznamená, že se o tom mluví v dobrém. V každém případě graf hovoří jasně. Apple se těší větší pozornosti, ať už jsou důvody jakékoliv.

01_brand_apple_vs_samsung

Předchozí statistiku ještě podporuje další graf, který už hovoří o telefonech samotných a za znatelně kratší období. Poměr je plus mínus stejný, ale tady už bychom si snad mohli dovolit zmínit, že se prodej telefonu iPhone v této době spustil, takže haló efekt se k tomuto haló haló tématu přímo nabízí. Přesto stav ve výsledku nebude pro Apple zase až tak příznivý. „Z interních dat vyplývá, že zájem o iPhone 6S byl mnohem větší než o aktuální modely iPhone 7“, sděluje David Folprecht ze Srovname.cz.

 02_iphone_vs_galaxy

Vychytávky 

Tentokrát se nedočkáte žádných milionových tipů Ládi Skorojablka, Apple ani Samsung si ho zřejmě do výroben nepřibrali, a tak jsou přednosti obou telefonů sice hezké, ale tak nějak okoukané a pro uživatele v podstatě samozřejmé. Graf zaměřený pro tentokrát na iPhone to jen stvrzuje.

03_nejzminovanejsi_benefity_iphone_7
Mouchy, mušky, masařky

Oblíbené téma v duchu haters gonna hate se tentokrát opravdu nedá obejít. Snad si za to značky svým způsobem můžou sami, že své uživatele natolik rozmazlili, že už si nemohou dovolit chybovat. Ale chybují, a tak se aspoň svět zase jednou může utvrdit v tom, že jsme jen lidé a lidé holt občas chybu udělají i v tak intergalaktických společnostech, jakými jsou Apple a Samsung.

Tématem číslo jedna jsou vybuchující baterie u Samsungu. Zřejmě jedině na poušti a v pralesích o tom ještě neslyšeli, ale na druhou stranu negativní reklama je taky reklama. Problém s přehřívajícími a následně vybuchujícími bateriemi je samozřejmě v řešení, takže ti (ne)šťastní, kteří získali telefon na základě předobjednávek, budou v případě potřeby odškodněni. A ti, kteří vyhlíželi 16. září, kdy měl odstartovat oficiální prodej, si zatím počkají do neurčita (lepší než do nekonečna) a už se o žádnou telefonní explozi nebudou muset obávat (snad!).

K tomuto tématu už snad jen slovy jednoho kritika: „Samsung sice tentokrát nevybouchnul, ale i tak si ho dal nový iPhone v testu reálné rychlosti k svačince… Kruté!“

Ani iPhone se ale tentokrát nevyhnul kritice. Kontroverzní rozhodnutí vynechat u přístrojů klasický sluchátkový konektor vyvolalo nemalé vášně i u vyložených kliďasů. Apple si ale stojí za svým a negativistům zavírá ústa důvody, které neznějí jako vaření z vody. Společnost uvádí, že jack konektor je zastaralý, zabírá hodně prostoru, komplikuje izolaci vůči vodě… No, nedává to přece jen trochu smysl?

Co už dává menší smysl je hučení/syčení, na které si uživatelé začínají stěžovat. Zatím není tento problém přesně definován. Snad by ho mohl způsobovat rádiový vysílač, ale ofiko to není. Možná je tedy také zaděláno na masový problém s následnými výměnami telefonu, ale možná je to jen další zkouška trpělivosti výrobce. Nicméně antiSamsungový příspěvek ze sociální sítě nezní pro nový iPhone až tak přísně: „Nový iPhone syčí? No hlavně, že nevybuchuje.“

Ač se to možná nezdá, největší diskuze vyvolává u nového iPhonu safír. Je tam nebo ne? Podle odolnosti se materiál jednomu z kritiků jevil jako tvrzené sklo.

https://https://www.youtube.com/watch?v=0vYfAqEyGV0

A jak tomu tak bývá, s touto informací se pochlubil celému světu. Slovo proti slovu nebo důkaz místo slibů? Apple již vydal oficiální prohlášení o tom, že safír skutečně použit byl, takže krize zažehnána (uf, aspoň něco).

Prodej nového iPhonu v ČR byl spuštěn teprve 23. září, takže se jistě brzy dočkáme nových poznatků, chytrých i hloupých poznámek a šťourání do všeho možného.

Už dnes naleznete na internetu titulky článků, jako „Šílený test iPhonu 7: Přežije telefon 12 hodin ve zmrzlé Coca-Cole?“

 05_nejcastejsi_hejty_kolem_iphone_7

Borec na konec?

Pokud jste čekali, že vám ve výsledku nabídneme jasnou odpověď na to, který sedmičkový telefon je lepší, tak jste se spletli. Srovnání naleznete všude dostatek. Apple samozřejmě v různých statistikách vede, ale pokud se potvrdí, o čem se šušká, tak jim to nároční zákazníci nedarují. Samsung jistě svou chybu napraví, ale neměla by společnost takových rozměrů přece jen podobné problémy řešit ještě před vypuštěním přístroje do světa?

 

Oba telefony se cenou nebezpečně blíží hranici 25 000 Kč, a to opravdu není málo, takže si firmy díky svým přešlapům koledují o ztrátu důvěry. Jeden příspěvek ze sociálních sítí je možná předzvěstí něčeho velkého … „Nekoupím si ho vůbec (iPhone 7, pozn. red.). Nemám je rád. A stejně tak Samsung. Sem rád že se rozjel Huawei a jeho Honor a dokáží vyrobit kvalitní telefony za mnohem nižší ceny. Tohle už je vyloženě snobárna pro lidi co neznají hodnotu peněz.“

Zdroj ve spolupráci se serverem www.srovname.cz.