ios_10_iconSpolečnost Elcomsoft zjitila, že šifrované zálohy iZařízení, které běží na iOS 10, a jsou provedené přes iTunes je mnohem lehčí prolomit než v minulých letech. Změna v zabezpečení je zřejmě díky novému způsobu ověření hesla v systému iOS 10.



Toto zjištění se točí kolem myšlenky, že při zálohování jsou přeskočeny určitá bezpěčnostní opatření, která byla použita u starších verzí iOS, a to umožňuje zjistit hesla mnohem rychleji než kdy předtím. To znamená, že je mnohem jednodušší se dostat k vašim datům v iZařízeních. Mezi taková data patří telefonní čísla, hesla a další. Zajímavé však je, že nová metoda zálohování pracuje i se staršími verzemi iOS, ale tam zálohování a šifrování obsahu proběhne postaru.

Program společnosti Elcomsoft zvládne za sekundu vygenerovat šest milionů hesel a má 80 až 90% úspěšnost, že trefí správné heslo. Apple vydal prohlášení, ve kterém uznává chybu a pracuje na nápravě. Společnost, ale dodala, že tento problém nemá vliv na zálohování přes iCloud. Dokud nebude provedena oprava, tak Apple doporučuje svým uživatelům, aby měli opravdu silná hesla.  Je zatím nejasné, kdy Apple vydá iOS opravující tento problém, ale v současné době pracuje na iOS 10.1 Beta, ve kterém by se už mohla tato chyba opravit.

iphone_7

Zdroj: 9to5mac.com