apple watch 2 iconAplikace Workout na nových Apple Watch Series 2 se může pochlubit dvěmi novými funkcemi, protože hodinky jsou nyní vodotěsné. To je hlavní rozdíl mezi Apple Watch Series 1 a Series 2. I přesto, že společnost Apple slibuje vodotěsnost, tak málo uživatelů to skutečně vyzkoušelo.



Voděodolné znamená zlodějům odolné

Graham Bower však neváhal a vyzkoušel, co hodinky vydrží. Každé ráno chodí běhat podél pláže a občas se rychle smočí v moři a pak jen tak oschne na slunci. Podotýká, že staré Apple Watch musel vždy před koupáním sundat a schovat je do svých propocených běžeckých bot, aby tak odlákal zloděje. Nyní může mít na sobě vodotěsné Apple Watch stále při svém tréninku. Doplňuje, že tento upgrade jablečné firmy byl určitě dobrým krokem, protože už nemusíte mít starost o své hodinky.

swim-wrist

Hodinky mohou být sice vodotěsné, ale uživatelské rozhraní není

Zatímco hardware Apple Watch je nyní vodotěsný, tak uživatelské rozhraní není. U Apple Watch je nutné manuálně zapnout vodotěsný režim, k zapnutí samozřejmě dojde automaticky, když zvolíte v aplikaci Workout plavecký trénink. Graham dodává, že ne vždy, je všechna voda z dutinky reproduktoru vytlačena, a tak musí vícekrát zapnout a vypnout vodotěsný režim.

Jako největší nevýhodu vodotěsného režimu vidí to, že se vypne dotykový displej hodinek. To je ale logické, když dotykový displej je kapacitní. Minerály ve vodě by způsobovaly „dotyky“ na displeji, a ten by se tak poškodil.

Právě když jste od mořské vody, tak je to největší problém, protože musíte vodotěsný režim vypnout. To je však nemožné, když jste mokří z vody a hodinky jsou také mokré. Proto právě dotykový displej u sportovních hodinek nenajdete tak často, a jsou využívána hlavně mechanická tlačítka. V tomto ohledu právě Apple Watch nemohou soupeřit se speciálními plaveckými hodinkami.

Plavecké hodinky potřebují více než jen vodotěsnost

Apple Watch jsou skvělé, když běháte a zaznamenávají váš pohyb, ale když chcete plavat, tak jejich kouzlo mizí. Při plavání a obzvlášť na krytých bazénech není GPS tak přesná a mnohdy signál vypadává úplně. Takže není možné zaznamenat váš pohyb.

V důsledku toho mají hodinky tendenci být nepřesné. Někteří uživatelé dokonce nezapínají ani režim plavání, a raději spoléhají na vlastní počítání délek bazénu, díky kterému poté určí celkovou uplavanou vzdálenost.

swimming-apple-watch-2

Jak moc dobré jsou Apple Watch v počítání délek bazénu?

Pokud chcete raději, aby vám hodinky počítaly kolik délek bazénu jste uplavali, tak to není špatný nápad a v tomto případě jsou Apple Watch dobrým společníkem. Tuto funkci můžete nastavit na začátku plavání a pak už nemusíte nad ničím přemýšlet.

Jedinou podmínkou je, že si musíte nastavit správně délku bazénu. Graham vyzkoušel tento režim, jak v pětadvaceti metrovém, tak padesáti metrovém bazénu, a v obou případech hodinky spočítaly správný počet uplavaných bazénů.

Apple Watch dokonce rozeznají, když se zastavíte uprostřed bazénu například kvůli tomu, že je bazén plný, a když začnete znovu plavat pokračují v počítání. Hodinky rozeznají i to, jestli se odrazíte od zdi bazénu nebo uděláte otočku pod vodou. Aby toho nebylo málo, tak Apple Watch určí i plavecký styl, ale pokud rádi střídáte plavecké styly během plavání tak máte smůlu, hodinky neroznají více plaveckých stylů najednou v jednom měření. Pokud si budete chtít dát pauzu, tak budete muset hodinky ručně pozastavit, což může být ve vodě docela náročné. Aplikace vám dále neurčí kolik temp jste udělali během jedné délky bazénu, takže nezjistíte svoji efektivitu.

swim-com-apple-watch-5-e1475759705568

Plavání pod otevřeným nebem je poněkud neohrabané

Tím, že nejste v omezeném prostoru, je pro hodinky těžší určit uplavanou vzdálenost, ale zase k tomu můžou využít GPS. Aby vše fungovalo jak má, musí být hodinky většinu času nad vodou, což třeba nenastává, když plavete prsa.

Graham otestoval hodinky tak, že si změřil délku mola v Platja del Bogatell v Barceloně. Délka mola byla 500 metrů, plaval podél mola tam a zpátky, což logicky dává vzdálenost jednoho kilometru. Bohužel Apple Watch naměřily pouze 78 metrů, což je velký rozdíl a Graham byl zkalmaný s tímto režimem na Apple Watch.

swim-780x585

Zkoušeli vývojáři jablečné firmy s hodinkami plavat?

Apple Watch mají problémy s uživatelským rozhraním dotykové obrazovky, poskytují nedostatek základních informací, jako je počet temp na délku bazénu a nepřesně měří při plavání v otevřeném prostranství. To vše znamená, že Apple Watch Series 2 nebudou využívat ti, kteří to s plaváním myslí vážně.

Doufejme, že aplikace třetích stran vyřeší tyto nedostatky, ale v současné době je režim plavání spíše pro všechny žhavou novinkou.

Zdroj: cultofmac.com