MacBook Pro 13 2016 touch barPodle Jeffa Benjamina, který byl velkým fanouškem 12″ MacBooku už od samotného představení, je nyní nový 13″ MacBook úplně na jiné úrovni, a proto postrádá argumenty, kvůli kterým byste si měli 12″ MacBook i ve srovnání s novým MacBookem Pro, který nemá Touch Bar.



Nejnižší cena MacBooku Pro bez Touch Baru je 45 990 Kč, ale získáte tak výrazně rychlejší dvoujádrový procesor i5 Intel Core s taktem 2 GHz, navíc s funkcí Turbo Boost dosáhne frekvence až 3,1 GHz. Základní verze MacBooku Pro dále disponuje 8 GB operační paměti, 256 GB úložného prostoru, integrovaný grafický čip Intel Iris a dva porty Thunderbolt 3. Sice to není to nejlepší, co můžete zakoupit, ale určitě je to velmi dobrý základ, který můžete rozšířit přes Thunderbolt 3.

MacBook Pro 13 2016 touch bar

Ve srovnání s 12″ MacBookem, který můžete zakoupit za 39 990 Kč, což je rozdíl šesti tisíc, ale obdržíte MacBook, který má 1,1GHz dvoujádrový Intel Core m3, a s funkcí Turbo Boost dosáhne frekvence až 2,2 GHz. A to je mnohem méně výkonný MacBook než nový MacBook Pro, a proto s nižší verzí 12″ MacBooky byste mohli provádět jen základní operace, na vyšší by už nestačil. Pokud byste chtěli i tak 12″ MacBook tak jedině v lepší výbavě, který má tak 512 GB úložného prostoru, 1,2GHz dvoujádrový procesor Intel Core m5 s Turbo Boost až 2,7 GHz a s 8 GB operační paměti, který stojí 47 990 Kč, což je o dva tisíce vyšší cena než u základního modelu MacBooku Pro.

7

Nový MacBook Pro je lehčí než jeho předchozí verze, která měla 1,6 kilogramů, zatímco nový model má 1,37 kilogramů, ale i tak je stále 12″ MacBook lehčí se svými 0,92 kilogramy. Nový MacBook je nyní jen o 1,7 mm tlustější než 12″ MacBook, a má méně než o 2,5 cm větší rozměry.

Apple také upozornil na to, že nový 13″ MacBook Pro je celkově menší než 13″ MacBook Air, který je mezi uživateli nejoblíbenější. Nový MacBook Pro má také lepší rozlišení displeje, vyšší hustotu pixelů s podporou barevné škály P3, podobně jako u 9,7″ iPadu Pro a 4K/5K iMaců.

Existuje jen pár důvodů, kvůli kterým byste mohli zvážit koupi 12″ MacBooku, a to zejména kvůli prodejní ceně.

  • Pokud je pro vás velikost opravdu důležitá. MacBook je určitě o něco skladnější než MacBook Pro, ale na úkor výkonu, a pak je také o 0,4 kg lehčí.
  • Pokud máte rádi absolutní ticho. MacBook je zatím jediným Macem, který využívá pasivní chlazení, narozdíl od nového MacBooku Pro, který má dva ventilátory.

Je těžké najít důvod, proč si pořídit 12″ MacBook a ne 13″ MacBook Pro. Samotná klávesnice nového MacBooku je lepší, protože využívá druhou generaci motýlkového mechanismu. Webová kamera se také dočkala vylepšení a nyní poskytuje video v HD kvalitě, oproti 12″ MacBooku, u kterého má rozlišené 480p. Dalším důležitým důvodem, který jednoznačně hraje pro nový MacBook Pro je přítomnost dvou Thunderbolt 3 portů, namísto jednoho USB-C portů, který je 12″ MacBooku, což občas může být velmi nepohodlné, když chcete MacBook zároveň nabíjet a mít ho propojený s jiným zařízením. Tento článek nemá znevažovat 12″ MacBook, který je bezpochyb perfektní ve své kategorii, ale má upozornit na to, že za podobnou cenu si můžete pořídit mnohem výkonnější MacBook.

screen-shot-2016-10-27-at-2-19-02-pm

Zdroj: 9to5mac.com