Steve Jobs iconSteve Jobs je v očích milionů lidí jako vizionář a podnikatel, který věděl co chce a určoval tak směr doby. Dokonce se stává díky tomu stává i synonymem pro slovo podnikatel. Jobs ovšem podnikat nikdy nechtěl a vést firmu pro něj byla začátkem velká výzva a boj.



Pokud jste viděli film jOBS, ve kterém je nádherně vidět, jak hlavní hrdina ztvárněný hercem Ashtonem kutcherem, jde stále pro systému – ať už svou stravou, užíváním drog či jen chozením bez bot, následující řádky se vám budou zdát smysluplné.

Steve Jobs evolution

I když si totiž Steve nikdy nedokázal tuto pravdu připustit, jeho okolí to přesně tak vidělo – Jobs nebyl v té době dospělý, nedokázal vést firmu. Dospělostí přitom není myšleno to, že mu v době založení Applu nebylo ani 20 let, ale jeho myšlení, sám chtěl totiž stále zůstat mladým.

Pro vizionáře byl tedy problém se stát majitelem – Steve a jeho povaha směřovala spíše k povaze rebela či kritika a stát se podnikatelem pro něj tak bylo něco jako velezrada. Steve Jobs to sám věděl a netajil to – podnikat prostě nechtěl. „Nechtěl jsem být podnikatelem, protože ať jsem se podíval na jakéhokoliv podnikatele ze svého okolí, cítil jsem, že takhle rozhodně dopadnout nechci.“ říkal Steve Jobs opakovaně. Hru podnikatelů sice hrát chtěl, ale podle vlastních pravidel.

Steve Jobs

Zdroj: Kniha s názvem Steve Jobs: Zrození vizionáře, kapitola 2.