apple-chinaČínská vláda uvedla ve státem řízeném deníku Global Times, že prodeje iPhonů utrpí značnou ztrátu, pokud nově zvolený prezident Spojených států Donald Trump dodrží své předvolební sliby a rouzpoutá tak obchodní válku.



Donald Trump ve svých předvolebních slibech uvedl, že uvalí až 45% clo na výrobky z čínského dovozu. Pokud se tak stane, tak trh mezi Spojenými státy a Čínou bude paralyzovaný. Podle deníku by americký prezident neměl mít právo udělit 45% clo na výrobky z dovozu, to může zavést jen pokud je země ve stavu nouze a ve standardní situaci může u vybraných komodit zvýšit clo na 15 %.

Deník The Guardian uvádí, že tato situace, která by mohla nastat, se netýká pouze Číny ale všech, a proto doufají, že to byla jen planá slova. Čína je navíc pro Apple velmi důležitý trh, kromě toho to vypadá, že Čína předběhne USA a bude tak největším trhem pro jablečnou firmu. Společnost Apple pracuje stále na užších vazbách s Čínou, nyní už jsou v plánu dvě výzkumná centra jablečné firmy na území Číny. Donald Trump tak chce společnost Apple donutit, aby své výrobky výráběla ve Spojených státech.

iphone-7-airpods-2

Zdroj: 9to5mac.com