apple_logo_icon oficial official oficiálPodle článku v deníku Wall Street Journal příslib nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, že produkty společnosti Apple by se měly vyrábět na území Spojených států a ne v Číně, je nepraktický.



Tim Cook se již dříve k tomuto návrhu vyjádřil, že odborné dovednosti, které jsou potřeba k vývoji a výrobě Apple produktů nejsou dostupné v USA, zastánci tohoto argumentu jsou i dodavatelé.

John Dulchinos, viceprezident pro digitální výrobu, argumentuje tím, že čínské společnosti nemají problém zajistit tisíce zaměstnanců během krátké doby, jako příklad uvádí společnost Jabil Circuit, která během šesti týdnů zaměstnala 35 000 nových lidí pro vyšší výrobu nových elektrických komponentů. Ačkoliv je obecně známo, že Apple vyrábí výrobky v Číně, aby ušetřil, tak analýza počátkem tohoto roku ukázala, že přesun výroby do USA nebude ve skutečnosti takový vliv na cenu výrobku, dodal, že náklady na jeden iPhone by byly vyšší o 30 až 40 dolarů. Avšak problém je v dostupnosti lidí se správnými dovednostmi.

Společnost Apple uvedla, že vytvořila ve Spojených státech více než dva miliony pracovních míst, a to i pro velmi odborné pozice, a dále že spolupracuje s více než 8 000 dodavateli. Na začátku tohoto týdne Trump zpochybňoval výrobky, které pochází z Číny a má v plánu na ně uvalit 45% daň.

apple-china-store-pudong

Zdroj: 9to5mac.com