square-facebook-256Ransomware Locky útočí na Facebooku! Nedávno vyšlo najevo, že mezi internetovými útočníky, hackery, je stále oblíbenější nový typ útoku. Jedná se o ransomware. Ten s názvem Locky se šíří po Facebooku a chová se jako obrázek ve formátu SVG.



Útok byl objeven včera. Ransomware si do Vašeho zařízení stáhnete pomocí downloaderu Nemucod, který Vám přijde do zprávy na Facebooku jako soubor s příponou .SVG, to je pro útok zásadní. SVG je totiž založeno na XML, což znamená, že útočník může vložit jakýkoliv typ obsahu. V tomto případě je útok zacílen na JavaScript.

Po otevření infikovaného souboru budete přesměrováni na stránku, která zdánlivě vypadá jako YouTube, ovšem na úplně jiné URL adrese. Na stránce se zobrazí video, které však nebude možné přehrát a budete požádání o stažení kodeku. Ten je prezentován jako doplněk pro prohlížeč Google Chrome. Pokud takový soubor opravdu stáhnete, útok se začne šířit dále z Vašeho profilu.

Co Vám můžeme doporučit je opatrnost a především rozvážnost. Neotevírejte prosím soubory od cizích lidí a už vůbec ne, pokud jsou s příponou .SVG, takový soubor je totiž zřejmě napaden. Mluvčí Facebooku vydal prohlášení, ve kterém se uvádí, že sociální síť pracuje na nápravě a snaží se objevit zdroj nákazy a zastavit její šíření.

Zdroj: csoonline.com