Co si pro nás Apple přichystal v roce 2017? I letos jsme dali dohromady náš tradiční článek, kde napsalo několik našich redaktorů, co nás podle jejich názoru čeká v roce 2017. Samozřejmě nesmíme opomenout ani Vás naše čtenáře, bez kterých bychom nevytvářeli každým rokem stále větší rekordy a návštěvnosti magazínu AppleNovinky.cz.



Izzy Cooper

Rok 2016 nám ukázal mnoho novinek a změn, které vzbudily velké reakce. Minulý rok jsem se trefil s odstraněním 3,5mm jacku u iPhonu, voděodolností a Lightning redukcí na sluchátka.

Co nás čeká v roce 2017?

Jednou z hlavní otázek zůstává MacBook Air, který je jedním z nejdéle neaktualizovaných Maců (pokud nepočítáme Mac Pro). Apple si buď nechá tento stroj jako nejlevnější zařízení ještě nějakou dobu tzn. pro školáky a nenáročné uživatele, nebo jej nahradí nová generace, ale to by nedávalo smysl, když už má MacBook představený v roce 2016. Rozhodně však není pochyb o tom, že bude vládnout pouze USB-C konektor u všech MacBooků.

iPhone 7s nám zřejmě opět ukáže pouze inovaci. Osobně očekávám nasazení USB-C konentoru i do iPhonu a iPadu, ale toho se v roce 2017 nedočkáme a spíše nás toto řešení čeká až v roce 2018 s novým designem, protože Apple nikdy neměnil konektor u iPhonu s označením “S”. Co se naopak očekává od iPhonu 7s a 7s Plus je OLED displej.

iPhone 8 by mohl konečně přinést na trh změnu v podobě celého displeje, na kterém by fungovalo Touch ID a displej by byl skoro bez okraje. Tímto směrem se totiž půjdou i všichni konkurenti. Velkou neznámou zůstává i zakulacený displej ve hranách, často se totiž mluví o těchto patentech, které vlastní i Apple.

iPhone SE, jaká bude další levná generace tohoto iPhonu? Nutno podotknout, že SE zatím nemá číslování, takže by šlo pravděpodobně o označení “Series 2”, stejně jako je tomu u Apple Watch, kde první generace neměla žádné číslo a až později se tak začaly hodinky označovat, jako zařízení první generace.

Další produkt, který by mohl oslovit mnoho zákazniků je samostatná klávesnice od Applu s Touch Barem a Touch ID. Ten by obsahoval OLED panel, jako má MacBook Pro. Problém by mohl nastat v odezvě a napájení této klávesnice, pokud bychom očekávali ihned bezdrátovou technologii přes Bluetooth. Apple ovšem může využít Bluetooth 5, to by však nemělo podporu u Maců nepodporující ještě standard Bluetooth 5. Pravděpodobněji se tedy dočkáme klávesnice s Touch Barem a Touch ID s konektorem USB-C.

Radek Peloušek

Rok 2016 pro mě nebyl tak revoluční, jako jsem očekával. Bohužel. Naplnilo se však několik věcí, které jsem předpovídal pro letošní rok. Apple Watch Series 2, které přinesly GPS a voděodolnost. Tyto vylepšení však mohly být dle mého již u první generace a zde tedy Apple řekněme zaspal. Očekávám, že Apple představí v následujícím roce zcela novou generaci jablečných hodinek, které se budou v mnohém od původní generace lišit. Pokud Apple letos nepředstaví revoluční produkt, jakým byl téměř přesně před 10 lety iPhone, velice se obávám, že se Apple vrátí do situace, ve které byl mezi lety 1985 – 1997, kdy ve firmě nebyl Steve Jobs a dostala se do úpadku, protože ji válcoval Microsoft levnějšími počítači.

S modely iPadů jsem spokojený, ale očekávám, že Apple zruší řadu Air, jelikož mi přijde zbytečná. Kdo by chtěl v dnešní době již obyčejný tablet? Všichni jistě raději zvolí jednu z variant iPadu Pro, který je osobním počítačem v tenké destičce. V této řadě přijde jistě zlepšení v podobě další generace. Nové iPady budou představeny zřejmě na jaře a budou to tedy zřejmě první produkty Applu představené v roce 2017.

Apple TV je produktem, který propojuje macOS a iOS a skvěle zapadá do konceptu Apple rodiny vámi vlastněných iPhonů, iPadů, Maců a dalších iZařízení. V tomto směru se zřejmě žádné revoluce nedočkáme, možná dostane tato chytrá krabička od Applu nový čip. V současné době totiž disponuje typem A8, který Apple představil v roce 2014. Nový čip by dodal Apple TV možnost hrát náročnější hry.

Řada produktů Mac se v roce 2016 rozrostla především o MacBook Pro s Touch Barem, který přinesl částečnou inovaci právě v dotykové OLED liště. MacBooky Air se dočkaly jen zvětšení RAM na 8GB. V roce 2017 se pro tento model, který stál v době svého představení asi 55 000,- Kč nabízí především dvě cesty. První z nich je zánik tohoto dříve revolučního notebooku. Druhou cestou je celkový facelift, upgrade hardwaru a především instalace Retina displeje, který MacBooku Air zřetelně chybí. Upgradu by se měl dočkat i Mac Pro, který je více než 1000 dní neaktualizovaný. iMacy se zřejmě dočkají bezdrátové klávesnice s Touch Barem.

Veškeré své naděje vkládám do připravovaného iPhonu, který snad ponese označení iPhone 8 a bude opravdu revolučním zařízením, které bude mít zcela nový design, který by byl jednoduchý, bez žádných rušivých elementů, jako je nyní vystouplá čočka. Apple by se však mohl vrátit ke sklu, případně k jeho imitaci tak, aby tělo splynulo s displejem, který by se rozpínal po celé přední straně jablečného telefonu i přes hrany. Vznikla by tak jednolitá plocha, na které by nebylo tlačítko „Home“ a Touch ID by fungovalo po celé této ploše. K novému iPhonu jistě patří i nový operační systém iOS, který zřejmě ponese číslovku 11. Ten bude klasicky představen na konferenci WWDC. Věřím, že si padne s chystaným iPhonem skvěle do taktu a vynikne tak výjimečnost tohoto jablečného telefonu.

Rok 2017 je pro Apple jubilejním. Nejenže je to 20 let od toho, co se do jablečné společnosti vrátil po 12 letech její zakladatel a génius Steve Jobs, který vyvedl tuto firmu z krachu, ale především deset let od představení prvního iPhonu, jež představil již zmíněný Steve Jobs. Chtěl bych, aby se Apple dostal na novou vlnu a stal se technologickou špičkou, tou která udává směr ve světě elektrotechniky. Proto bych chtěl Applu do roku 2017 popřát mnoho nových inovací, elán vyvíjet nové technologie, být před konkurencí a především to, aby představil produkt, který všem vyrazí dech tím, jak bude dokonalý.

Martin Miklušák

Apple v roku 2016 predstavila už očakávaný iPhone 7, ktorý prešiel väčšími vylepšeniami ako vodeodolnosť, stereoreproduktory a odstránenie 3.5mm jack. Jack bol témou veľa konverzácií a mnoho kritík. Našli sa aj ľudia, ktorý toto odstránenie prijali pozitívne a vidia v tom viac tak ako ja. Z môjho pohľadu má toto odstránenie vysvetlenie spojené s iPhonom 8 a jeho inovatívným dizajnom.

V roku 2017 očakávam inovatívny dizajn iPhonu 8 s mnohými vylepšeniami ako odstránenie zbytočne veľkých rámikou okolo displeju a taktiež odstránenie Touch ID, ktoré by sa malo byť integrované v displeji. Upgrade Touch ID by mohol viacerých ľudí potešiť. Najlepšie by bola technológia podobná tej od Qualcommu, že čítačka odtlačkou prstov by fungovala na celej veľkosti displeja. Vylepšeniami by mal prejsť aj displej, ako každý rok. V 2017 Apple by mal predstaviť iPhone s OLED dislejom. Kvôli tomuto by mohol byť aj 3.5mm jack odstránený, v snahe vyrobiť najtenšie zariadenie. Apple asi nechcelo riskovať veľmi pri iPhone 8 rôzne kritiky ohľadom jacku a preto ho odstránil už teraz. Mojou malou túžbou je zmena Lightning konektoru na USB-C aby sa mohol zjednotiť konektor na všetkých zariadeniach od roka 2017.

Ďalšie asi Apple vylepší baterku u MacBooku Pro. Najväčším očakávaní je na 100 % MacBook Air, ktorý  podľa mňa bude obsahovať dotykový displej. Air už nebol dosť veľkú dobu neupgradovaný a na to, že to mal bol najtenší a hlavne inovatívny produkt v tej dobe je to dosť smutné. že Apple naň trochu zabúda alebo? Možno znova preberie štafetu od Acer Swift, ktorý je momentálne najtenší a to je asi moje najväčšie očakávania. Čím tenší notebook tým lepšie a hlavne pre študentov, pre ktorých je Air jeden z najlepších notebookov na trhu.

Radim Theiner

V roce 2017 by mohlo dojít k představení nových Maců. Změnu bychom mohli očekávat především od Macu Pro a Macu mini, který je už několik let starý a jeho aktualizace by potěšila nejednoho milovníka nakousnutého jablka. Tento „vstupní model“ do Macovské série je nezměněný od roku 2014, a tak by si upgrade zasloužil.

Velikou otázkou je, zda Apple aktualizuje i řadu Macbooku Air nebo zda ukončí jeho prodej a ponechá pouze Macbook Pro a Nový Macbook. Pokud ale k aktualizaci řady Air dojde, očekávat můžeme méně portů a to především typu USB-C, dále přepracovanou klávesnici, Retina display a ztrátu svítivého loga.

Můžeme doufat, že Apple aktualizuje iPod Shuffle, který nabízí paměť pouhé 2GB, která je pro mnoho uživatelů v dnešní době nedostačující. Snad třeba na WWDC.

Velikých změn se určitě dočkáme v září u představení nových iPhonů. Těžko říci, zda dostane označení 7S nebo, podle spekulací, Apple toto označení přeskočí a bude mít označení 8, či zcela jiný slovní název. Každopádně úniky naznačují, že se dočkáme revoluce. Mohly by se zmenšit okraje kolem displeje a reálné je, že otisk prstu bude čitelný kdekoliv na displeji. Nový iPhone by měl obsahovat kvalitnější displej – zřejmě se bude jednat o dlouho očekávaný OLED.

V roce 2017 by se také mohl objevit nový macOS. Nebylo by překvapením, kdyby přinesl optimalizaci pro dotyk a na Macbooku Air se objevil dotykový display.

Co má ale Apple opravdu za lubem se dozvíme až v průběhu roku, nezapomeňte proto číst AppleNovinky, aby vám nic neuniklo.

Nikol Machátová

Ohlédnutí za rokem 2016: Apple mě v letošním roce příjemně překvapil operačním systémem iOS 10. A zároveň iPhonem 7, a to hlavně v provedení Jet Black, který připomíná iPhone 4s v černé barvě, podle mě stále nejkrásnější iPhone. Příliš mě nenadchly nové MacBooky Pro. Ze začátku ano, ale poté co se začaly objevovat problémy, jak s grafickým uživatelským rozhraním (nyní už vyřešeno), tak s nízkou výdrží na baterii, se kterou Apple bojuje doteď, tak mám značně smíšené pocity.

Navíc se zdá, že Apple o problému věděl. Byla bych radši kdyby Apple s představením počkal a představil 100% produkt, jak jsme zvyklí. Na poslední chvíli Apple vydal sluchátka AirPods, která jsou určitě úžasná, ale stále mám strach, že by mi vypadávaly z uší jako klasická EarPods. Třeba jsou vážně z lepšího materiálu, a tento problém by nebyl.

Co očekávám v roce 2017?

Jsem si témeř jistá, že Apple představí aktualizaci 12” MacBooku, který bude mít Touch Bar a Touch ID. Zároveň začne prodávat externí klávesnici rovněž s Touch Barem a Touch ID. Tento 12” MacBook kompletně nahradí modelové řady MacBooku Air. Doufám a přeji si aktualizaci iMacu, myslím, že je to jedno z nejlepších zařízení , se kterým Apple kdy přišel. Podle mnohých spekulací se také přikláním k tomu, že Apple představí alespoň jeden model iPhonu s OLED displejem. Nečekám, že by iPhone měl USB-C nabíjecí konektor, zůstane u tradičního Lightning portu, a Apple by šel navíc sám proti sobě, když u nabíjecího pouzdra AirPods použil nabíjení přes Lightning port.

Spíše doufám v to, že Apple by mohl představit iPhone, který by se nabíjel bezkontaktně, ať už v pravém slova smyslu nebo tak jak bezdrátové nabíjení známe nyní. A iPhone by tak neměl žádný port, vzhledem k tomu, že letos už je iPhone bez 3,5 mm jacku, tak by nevadilo ani kdyby neměl Lighting port. Myslím, že je to budoucnost Applu, ke které dříve či později dostane. Navíc společnost Apple směřuje k tomu, že všechna svá data budeme mít uložena na iCloudu, takže různé kabely už jsou prostě navíc.

Pavlína Akivanova

Myslím si, že rok 2017 by mohl být inovativní zejména pro iPhone, jelikož by měl být představen nový iPhone 7s nebo 8. Ten by mohl přinést mnoho novinek, jako například zmenšení rámečku, což by znamenalo zmenšení rozměrů telefonu při zachování velikosti displeje, který by měl být OLED a spekuluje se, že by se největší iPhone měl prodávat i s displejem zakřiveným, to ale osobně nepředpokládám. Je ale možné, že iPhone bude celoskleněný. Mé přání u nového iPhonu- vlajkové lodi, která vyjde v září 2017, je aby Apple konečně přišel s bezdrátovým nabíjením.

Dále odhaduji, že Apple již nebude aktualizovat MacBook Air a že tuto kategorii zcela nahradí Nový 12‘‘ MacBook. Udržovat všechny 3 kategorie mi přijde zbytečné, proto si myslím, že Apple ve svém sortimentu zůstane u MacBooku Pro a Nového Macbooku. Dále s imyslím, že Apple aktualizuje iMac, který půjde po stopách vylepšení letošního MacBooku Pro. Ten by se mohl dočkat několika vylepšení, ale nevěřím v nic inovativního. Stejně tak vidím nový macOS a iOS. Podle mého názoru půjde spíše o ustálení a vylepšení již představených novinek.

Na konci roku 2016 je však stále těžké novinky odhadovat, jelikož většina nových produktů je vždy představena až na podzimních konferencích Applu, jako tomu bylo letos s iPhonem 7 a novým MacBookem Pro. Více se dozvíme v průběhu roku a doufám, že nás Apple tentokrát opravdu překvapí.