Sluchátka, která zvedla velkou vlnu ohlasu při představení, i po tom, co z datumu vydání na konci října vzniklo neurčito, Apple konečně minulý týden pustil mezi lidi. Měl jsem to štěstí, že se zrovna kolega koukl na stránky 10 minut po tom, co je Apple začal prodávat. Bylo jasno, teď nebo nikdy! Nebo za pár týdnů…



Datum předpokládaného doručení bylo 20.12., nicméně mě samotného překvapilo, že dorazily o den dříve (čekal jsem spíše prodlevu).

Zde Apple předvedl to, na co jsme od něj zvyklí. Elegantní bílá krabička s otevíráním jako u každého jiného produktu. EarPods jsou však schovaná až pod manuálem. Balení obsahuje: EarPods s pouzdrem, manuál a lightning kabel. Trochu mi tam chybí síťový adaptér, ale což…

Design

Jedním slovem: dokonalý. V krabičce najdete pouzdro, které kdekoho překvapí. Je totiž mnohem menší než byste čekali (na fotce v porovnání s Apple Watch Sport 42mm). Elegantní pravidené pouzdro s lightning konektorem a kvalitně vypadajícím kováním pantu otvírání. Uvnitř pouzra jsou uchycená sluchátka magnetem. Uprostřed najdeme ještě malou kontrolku, ta nám svou barvou značí stav nabíjení popř. baterie. Sluchátka jako taková jsou větší a robusnější než jejich kabeloví předchůdci.

Párování, baterie, zvuk

Co se týče párování, je to jak Apple slíbil: bleskurychlé. Před prvním použitím bylo potřeba sluchátka spárovat s iPhonem. Jak? Vezmete pouzdro s AirPods uvnitř, podržíte vedle iPhonu a otevřete ho. V tu chvíli na iPhonu vyskočí okno, ve kterém stačí potvrdit párování a je hotovo. Dlaší používání je ještě lehčí. Prostě je vyndáte z pouzdra a je hotovo. Pokud posloucháte z iPhonu a rozhodnete se, že je chcete spárovat s macem stačí na macu kliknout na bluetooth a spárovat je. Jednoduché a rychlé.

Jak jsou na tom EarPods nebo pouzdro aktuálně s baterií zjistíte opět jednoduše. Pokud je máte v pouzdru, stačí ho u iPhonu otevřít. Ukáže se Vám aktuální stav v procentech. Pokud je máte v uších, stačí vytáhnout control center a rozkliknout si kam hudbu “pouštíte”.

A teď k vlastnosti, která Vás asi zajímá nejvíce: zvuk. Budete mile překvapeni, hrají o dost lépe než klasické EarPods. Kvalita zvuku mě nadchla. Vzhledem k tomu, jak malá zařízení to jsou a co všechno se do toho těla muselo vměstnat je až zarážející, jak dobře hrají. Jasně, spousta hudebních lahůdkářů mi bude odporovat, ale ruku na srdce, běžný uživatel (jako já) z toho zvuku bude unešen. Zvuk je čistý, basy hluboké, žádné šumění. Přenos téměř bezchybný (stane se tak jednou za cca půl hodiny že se zvuk na půl sekundy jakoby “zatrhne”, ale je to pryč dřív než to zpozorujete a než Vás to stihne nasrat).

To, co mi na sluchátkách chybí, je přepínání skladeb. U kabelových jsem byl zvyklý šáhnout tlačítka u mikrofonu a přepnul jsem si skladbu. Tady není jak. Nebo je: Siri – poklepat dvakrát na sluchátko a můžete mluvit. Jenže dokud se ta holka nenaučí česky tak mojí angličtině asi prostě rozumět nikdy nebude. Stačilo by mi, kdyby se dala nastavit funkce toho poklepání. No nic, budu holt přepínat na Apple Watch.

Apple se prostě vytáhl a u tohoto výrobku můžu s klidem říct, že je to stále ten Apple jako před lety. Umí představit zajimavý produkt, funkční a na svou dobu “z budoucnosti”, který každý chce.

Sluchátka je třeba vracet do pouzdra, když je necháte volně ležet, jsou stále aktivní a vybíjí se. Trochu mě to vyplašilo, protože jsem zvyklý u každého produktu cyklovat baterii. Zavolal jsem si tedy radši na podporu a poptal se. Bylo mi řečeno že se mají vracet do pouzdra a cyklování není nutné. Na baterii by to v dnešní době nemělo mít téměř žádný vliv.

PS: Připravte se, že na Vás občas budou lidi koukat divně. Jsou to náušnice nebo co to je? 

Do redakce nám sluchátka dal Tomáš Opelka. Děkujeme!