apple samsung soud - iconNejvyšší soud ve Spojených státech v úterý rozhodl ve prospěch společnosti Samsung. Spor byl veden kvůli designu smartphonu společnosti Samsung, který byl podle společnosti Apple okopírován podle iPhonu. Celý spor se nyní přesune k americkému odvolacímu soudu.



Nejvyšší soudci se jednohlasně shodli na tom, že nemají dostatek informací, že design byl právě inspirován iPhonem. Proto by se částka 399 milionů dolarů, kterou Samsung zaplatil v roce 2012, měla přehodnotit. Soudci dodávají, že částka by se měla odvíjet od ceny komponentů, a ne od ušlého zisku společnosti Apple, který mohl nastat při představení podobného smartphonu jinou společností.

Spor jablečné firmy se společností Samsung sahá až do roku 2001, kdy ji žalovala za porušení patentů. Škoda byla poté vypočítána podle zisku z prodejů nového smartphonu společnosti Samsung. Soud včera rozhodl ve prospěch společnosti Samsung i přesto, že se jablečné firmy zastala spousta designerů, a celý spor porovnávali s lahví Coca-Cola, kterou dokáže bez popisku a pouze podle tvaru lahve identifikovat 99 % lidí.

Společnost Apple k celému rozhodnutí vydala oficiální prohlášení, ve kterém se píše, že rozhodně nevzdá svůj boj se společností Samsung. A doufá, že odvolací soud rozhodně správně a nebude podporovat kopírování produktů. iphone-5 a galaxy-s4 samsung apple

Zdroj: macrumors.com