Když Apple představil s telefonem iPhone 5 Lightning konektor místo 30-ti pinového konektoru, tak to tehdy vzbudil značné reakce. Tento konektor byl Applem používán od prvního iPodu až do roku 2003. iPhone 7 v roce 2016 vzbudil opět bouřlivé reakce s odstraněním 3,5mm jacku na sluchátka.



Podobné reakce posměchu a rozhořčení u zákazniků vzbudil při představení MacBooku a později i MacBooku Pro, která má pouze USB-C konektory a 3,5mm jack na sluchátka.

Apple ovšem půjde cestou dál a USB-C v roce 2017 a 2018 nebude posledním zařízením. Tyto roky totiž rozhodnou o budoucnosti těchto konektorů. USB-C je sice širší, ale není tak vysoký jako Lightning konektor, ale jinak přináší mnoho kladných vlastností.

Další zajímavosti je oznámení Intelu, který přidá Thunderbolt 3 do standardu USB-C. To je skvělá zpráva pro firmy třetích stran, ty se totiž mohou vrhnout do výroby externích disků a jiných zařízení s podporou Thunderbolt 3.

USB-C podporuje USB 3.1, Thunderbolt 3, DisplayPort, MHL a superMHL, HDMI, DVI-D, VGA a dokonce i video komponent. Jo, a obousměrný výkon – umožňuje nabíjet externí zařízení, které může být napájeno výkonem až 100 wattů. Tento výkon ovšem u iPhonu nemůžeme rozhodně očekávat, každopádně teoretická podpora tady je.

Další výhodou je rychlost přenosu mezi Macem a iPhonem nebo iPadem. USB-C je stejně jako Lightning konektro oboustranný.

Zdroj: 9to5mac.com