Jak můžeme vidět u MacBooků, tak USB-C port stačí a vládne těmto zařízením a žádný další již není třeba. Proč by tedy Apple nepoužil tento port u iPhonů, když výrobci Android smartphonů jej už začali používat? Odpoveď je prostá.



V roce 2012 zatím nebyl nikde USB-C port, když jablečná firma představila iPhone 5 s Lightning portem. Pokud by se mohl Apple spolehnout na USB-C port, tak by musel nahradit Lightning port u všech iZařízeních. Když se vrátíme zpátky do roku 2001, tak Apple představil iPod s 30pinovým konektorem, který poté použil i u prvního iPhonu.

Jak roky pokračovaly, tak konektor už byl zastaralý. K dispozici byl standardní USB-A, miniUSB a microUSB port. Poslední dva byly vyhovující kvůli jejich velikosti, protože jsou maličké, ale to však nebylo dostačující. Ale jablečná firma chtěla něco moderního a nebylo to potřeba za pár let opět měnit.

Proto Apple přišel s Lightning portem, který je velmi podobný dnešnímu USB-C portu. Pro uživatele se stalo méně frustrující nabíjení iPhonů, protože nabíjecí Lightning kabel je souměrný. Jablečná firma však může přijít s iPhonem s USB-C portem prakticky kdykoliv, ale existuje pár důvodů, proč by se tak stát nemělo.

USB-C port je fyzicky větší než Lightning port, a jelikož firma bojuje o každý milimetr, tak by šla sama proti sobě. Na porovnání jednotlivých portů se můžete podívat níže, včetně 3,5 mm jacku, který společnost odstranila u iPhonu 7.

USB-C je standard, který je více otevřený a je kompatibilní, ale je také méně flexibilní. Narozdíl od Lightning portu, se kterým si společnost Apple může dělat, co chce a kdykoliv bude chtít. To znamená, že pokud se objeví nová technologie v příštím roce, tak Apple může okamžitě realizovat změnu, aniž by musel čekat na normalizační orgán, aby se dospělo k dohodě.

Navíc by USB-C vyžadovalo další změnu portu pro zákazníky. Mnozí lidé nebyli spokojeni s příchodem Lightning portu, ale dnes už je Lightning port všudypřítomný a navíc Apple má stovky milionů zařízení s tímto portem na trhu.

Tým společnosti Apple, který pracoval na Lightning kabelu pomohl s vývojem USB-C, což je důvod, proč existuje tolik podobností a proč Apple má jenom tento port na svých MacBoocích. Je otázkou, jestli společnosti stojí za to či zda to dáva smysl přejít u všech zařízení na jeden port. Vždy budou vznikat nové standardy, mohl by vzniknout microUSB-C port. Uvidíme, zda se dočkáme doby, kdy bude jeden kabel vládnout všem.

Zdroj: imore.com