Pokud máte starší Mac či MacBook, tak je jasné, že už nepatří mezi nejrychlejší zařízení, ale máme pro vás pár rad, jak z něj opět udělat svižný stroj. Pokud máte problém s novějším zařízením, tak pro vás jsou jen rady, které se netýkají hardwaru.



 

Aktualizujte nebo přeinstalujte macOS

Existuje mylná představa, že novější software je pro starší zařízení náročný, ale opak je pravdou. V každé aktualizaci je spousta vylepšení a oprav chyb, proto tento krok stojí vždy za váš čas.

Pokud vám nepomůže aktualizace, je na řadě čistá instalace. Předem si zálohujte svá data a pusťte se do toho. Uvidíte, jak budete překvapeni!

Vyčistěte systém

Časem vám v systému přibývají data z aplikací, souborů a dalších, které poté zahlcují a zpomalují celý systém. Vyplňují místa na disku, která jsou například potřebná k rychlému startu, a ten se kvůli tomu stává pomalejší a pomalejší.

Můžete například vypnout zapínání aplikací při startu apod., tím urychlíte naběhnutí systému. Pokud nepomohlo vypnutí a smazání nepotřebných aplikací můžete využít některou z aplikací na vyčištění Macu např. CleanMyMac a další. Ovšem s těmito aplikace pozor, a vždy doporučujeme mít zálohu dat.

Upgradujte paměť 

U starých MacBooků jste mohli pohodlně vyměnit RAM, ale dnes už to možné není. Ve snaze, aby byl MacBook, co nejmenší, je dnes operační pamět integrovaná. Pokud máte MacBook, který je přibližně pět a více let starý, tak máte vyhráno. Můžete snadno upgradovat operační paměť.

Výměna disku

Dnes už neseženete MacBook, který by neměl SSD disk součastí základní desky, proto jej nelze vyměnit. Ale pokud máte starý Mac ještě s plotnovým diskem, tak jej můžete vyměnit za SSD disk. Zrychlení vašeho Macu bude až neuvěřitelné.

Zdroj: imore.com