Apple podle skupinové žaloby v Kalifornii nutil uživatele iOS 6 přejít na systém iOS 7 a to pomocí FaceTime. Oficiální verze Applu zní, že starší zařízení iPhone 4 a 4s nebyly použitelné právě s aplikací FaceTime, mimochodem proto byl prý potřeba udělat upgrade systému.



Skutečnost byla však trochu odlišná, iOS 6 totiž používal patenty na FaceTime komunikaci od společnosti Akamai.

Apple doporučoval uživatelům, aby aktualizovali na systém iOS 7, který lákal nejen flat designem, ale hlavně větším zabezpečením. To poslední zmíněné bylo spojené právě s aplikací FaceTime, kde zázračně fungovala komunikace už přes servery Applu. Inženýři z Applu totiž museli hledat variantu, jak udělat službu FaceTime levnější pro samotnou společnost a povedlo se jim to.

Technologie a patent na peer-to-peer stál pouze od dubna do září 2013 na poplatcích 50.000.000 $. To vychází zhruba na 8.300.000 $ měsíčně. Tak je alespoň vyčíslená žaloba podle dostupných zdrojů.

Problém byl v tom, že zákazníci, kteří nechtěli přejít na iOS 7 nutili Apple stále platit firmě Akamai za patenty. Ten si to před zákazníky obhajoval s verzí vypršení bezpečnostních certifikátů.

Bude ještě zajímavé sledovat, jak tento soudní spor dopadne.

Zdroj: 9to5mac.com