Společnost Gartner dnes zveřejnila data týkající se prodejů chytrých telefonů v posledním čtvrtletí roku 2016. Celkem bylo prodáno 432 milionů chytrých telefonů, a to ve srovnání s rokem 2015 představuje až 7% růst. Nejvíce pozoruhodné je, že Apple přeskočil Samsung a je číslo jedna v prodeji smartphonů.



Ve čtvrtém kvartálu prodal Apple přibližně 77 milionů iPhonů, v předchozím roce to bylo 71,5 milionů kusů ve stejném období. To znamená, že společnost Apple zaujímala 17,9 % trhu s chytrými telefony a navíc je to nárůst o 2 % oproti minulému roku. Samsung naopak viděl propad ve svých prodejích, za poslední čtvrtletí prodal 76,7 milionů chytrých telefonů a za stejné období v přechozím roce to bylo 83,4 milionů kusů. Jedná se tak o propad z 20,7 % na 17,8 %.

Pokud se podíváme, jak je to na trhu s operačními systémy, zjistíme, že trhu vládne platforma Android, kterou následuje iOS s 17,9 % trhu a společnost BlackBerry má v tomto ohledu 0 % trhu. BlackBerry zaznamenal růst naposledy v roce 2009, kdy měl krásných 20 % trhu. Pokud se sečtou procenta platformy Android a iOS, tak získají dohromady neuvěřitelných 99,6 % trhu. Tři desetiny procenta má platforma Windows.

Zdroj: 9to5mac.com, macrumors.com