Bezpečnostní výzkumníci objevili tento týden dva typy malwaru, které se můžou do vašeho Macu dostat kvůli kancelářské aplikaci Word od Microsoftu nebo aktualizaci Flash Playeru. Nicméně ArsTechnica nadále tvrdí, že Mac patří mezi nejbezpečnější počítače, narozdíl od počítačů s Windows.



První z nových malwarů využije starou technologii Windows, kdy spustí kód uvnitř dokumentů Word pomocí makra. Předpokládá se, že se jedná o první takovýto malware svého druhu, který je zaměřený na platformu Mac. Stačí, aby nic netušící uživatel otevřel soubor Word, který obsahuje makra a uživatel už dává prostor k proniknutí do jeho Macu nebo k jeho poškození. Makra byla dříve široce využívaná k útoku na počítače se systémem Windows a nyní se zdá, že někdo tuto primitivní metodu zkouší na Mac.

Tento škodlivý dokument lze rozpoznat velmi snadno od ostatních. Při otevření pomocí aplikace Word, vyzve uživatele ke spuštění. A poté stačí už jen stisknout tlačítko zakázat makra. Tím se ubráníte poškození svého Macu. Pokud však makra povolíte, mohou poté stáhnout libovolný kód ze vzdáleného serveru a spustit jej. Ten poté může sledovat historii vašeho procházení webu nebo dokonce sledovat vás pomocí webové kamery.

Vzhledem k primitivnosti útoku je těžké určit kolik uživatelů může být postiženo. Ale útočníkům stačí, když pouze pár lidí stiskne tlačítko povolit makra. Druhý typ malwaru se vyskytuje jako aktualizace Adobe Flash Playeru. Avšak tento malware je nebezpečnější, získá vaše uživatelská jména a hesla z Klíčenky, a ty poté může tvůrce malwaru využívat jak se mu zlíbí. Tento útok je daleko více sofistikovaný a může také napáchat více škod.

Uživatel se k tomuto typu malwaru dostane pomocí webu, kde na vás vyskočí okno, že si máte aktualizovat Adobe Flash Player, jakmile kliknete na tlačítko aktualizovat, začne se stahovat nebezpečný software do vašeho Macu. Pokud používate Adobe Flash Player je moudré zjistit a využívat stažení aktualizací na oficiální stránce Adobe. Ale je nutné podotknout, že Flash patří k nejnebezpečnějšímu pluginu, který můžete mít v Macu, proto je rozumné jej odinstalovat. Pokud i nadále chcete využívat Flash, stáhněte si prohlížeč Google Chrome, který Flash obsahuje defaultně.

Zdroj: 9to5mac.com