WikiLeaks stále pokračuje v odtajňování vládních dokumentů a nedávno opět zveřejnila obrovský soubor dat. Nová verze s názvem „Dark Matter“ obsahuje dokumenty představující nejrůznější projekty, které jsou prováděny CIA k proniknutí do systémů jablečných zařízení.



Napadení Maců je považováno za vážný problém, jelikož je infikováno přímo EFI (Extensible Firmware Interface = rozšiřitelné firmwarové rozhraní). EFI můžeme označit za jakési rozhraní mezi firmwarem použitého hardwaru a operačním systémem. Tato nákaza tak nezmizí ani po přeinstalování systému.

Další zneužívající projekt CIA pramení ze zbývajících perzistentních EFI po instalaci. Rozšiřitelné firmwarové rozhraní (EFI) je pro Apple něco jako BIOS pro PC. Je v každém Macu.

K odstranění nebo vyčištění EFI nedochází ani při přeinstalování systému. Ve vydání „Dark Matter“ WikiLeaks informuje, že DakrSeaSkies je implementováno do MacBooků Air. Tvrdí, že se jedná o kombinaci Dark Matter, SeaPea a NightSkies, které se sami implementují do EFI.

Jeden bezpečnostní výzkumník, který se jmenuje Will Strafach, na Twitteru připomněl ostatním, že žádná z těchto slabin není nová a že bychom neměli mít obavy. Z krátkého shrnutí, které WikiLeaks vydalo také vyplývá, že tato všechna slabá místa vyžadují fyzický přístup ke strojům obětí. Tyto chyby už mohou být samozřejmě opraveny, stále tu je však otázka, co dalšího ještě teprve bude odhaleno.

Zdroj: 9to5mac.com