Zatímco viry jsou spíše synonynem pro počítače s operačním systémem Windows, které následuje platforma Android, tak na druhou stranu i iOS zařízení mohou být napadnuta virem či malwarem. I když to není příliš pravděpodobné, ale máte obavu, že se vám něco se zařízením přihodilo, tak si to můžete ověřit.



 

Jak zjistit zda je vaše zařízení napadeno?

Z technického hlediska je virus pouze nežádoucí či škodlivý řetězec kódu. Takové řetězce se mohou nacházet v libovolné aplikaci, a tak se dostat i do vašeho systému. Společnost Apple proti takovým škodlivým kódům velice tvrdě bojuje, a nová aplikace musí projít schvalovacím procesem než bude dostupná v App Store. I přesto se může stát chyba a některá z takových aplikací bude schválena.

Máte jailbreaknuté zařízení? 

Pokud je na tuto otázku vaše odpověď kladná, tak je vysoká pravděpodobnost, že váš iPhone může obsahovat škodlivý malware. Neoficiální a podivné aplikace byste měli ihned ze svého zařízení odinstalovat.

Chová se vaše zařízení divně, když používáte určitou aplikaci? 

Pokud ano, tak je problém naštěstí jen v této aplikaci a zdá se, že nepronikl žádný vir do vašeho operačního systému. Ale i tyto aplikace mohou samovolně otvírat webové stránky a tak se může malware dostat do vašeho zařízení. Pokud se vám něco takového děje, tak tuto aplikaci ihned odstraňte.

Chová se vaše zařízení podivně, i když jej právě nepoužíváte? 

Jestli ano, tak poté už je vysoce pravděpodobné, že virus už je součástí vašeho systému, a proto byste měli, co nejdříve navštívit servis, kde vám diagnostikují vaše zařízení a provedou nezbytné kroky k tomu, aby bylo zase v pořádku.

Co dělat po smazání škodlivé aplikace?

Po smazání jakékoli potenciálně škodlivé aplikace byste svůj iPad či iPhone měli rebootovat. Stačí stisknout a podržet současně tlačítko k uzamčení a tlačítko Home, dokud displej nezčerná a neobjeví se vám na něm logo společnosti Apple. To může trvat i 45 sekund.

Zdroj: idropnews.com