V beta verzích iOS 10.3 se objevil nový souborový systém Applu (APFS), ten nahradí již 30 let zastaralý souborový systém. To znamená, že poté budou mít všechna zařízení stejný souborový systém HFS+. Tento systém zabezpečí optimalizaci daného úložiště, šifrování a spoustu dalšího.



Nový souborový systém společnosti Apple HFS+ nahradí již třicet let zastaralou technologii HFS. Při vzniku původního systému neexistovaly flash disky a SSD disky, proto nový systém bude umět lépe hospodařit s místem na disku. Nový souborový systém by měl být během roku 2017 ve všech operačních systémech – macOS, iOS, watchOS a tvOS.

Rozdíl by měl uživatel poznat i při každodenním používání, a to hlavně díky optimalizaci úložiště. Proto vás jistě překvapí, když váš iPhone bude moci uložit více dat než tomu bylo dosud. Po nainstalování iOS 10.3 by se vám měla zvýšit kapacita úložiště, a zároveň byste měli mít více volného místa na disku. Nový systém totiž umí rozlišit právě používaná data od těch, které zrovna nepotřebujete.

Zvýší se také rychlost při kopírování či přesunu souborů. Všechno se bude dít během okamžiku a vy tak nebudete muset čekat minuty než se soubory zkopírují či přesunou. Zatím nebylo oznámeno datum, kdy se nového souborového systému dočkáme. Předpokládá se, že nový souborový systém bude k dispozici s vydáním iOS 10.3 pro veřejnost. Vzheldem k tomu, že Apple vydal už sedm beta verzí, je možné, že to bude brzy.

Zdroj: 9to5mac.com