Byl jsem Apple člověk odjakživa. Koupil jsem si iPhone, potom iMac, MacBook Pro, pokračovalo to iPadem, AirPort Extreme a skončilo u Apple Watch. Ovšem, ne každá služba a každé úložiště je vhodné pro všechny soubory a zálohy.



Apple má sám o sobě skvěle vytvořené zálohování systému počítačů Mac v podobě Time Machine. Tam asi není vcelku co řešit je už jenom na vás, zda si zvolíte Apple AirPort Time Capsule nebo nějaký externí disk propojený přes hub, takže máte vlastně vytvořené to stejné jako je Time Capsule od Applu. Jedno je však jasné, pokud posíláte svá data v případě iPhonu a iPadu na iCloud, tak chcete mít své osobní věci v naprostém a šifrovném bezpečí.

iCloud

Měsíční náklady

  • 5 GB: Zdarma
  • 50 GB: $ 0.99
  • 200 GB: $ 2,99
  • 1TB: $ 9,99
  • 2TB: $ 19,99
  • Žádné roční plány k dispozici.

Klady

iCloud je logickým řešením pro každého, kdo používá výhradně Apple. V zásadě platí, že splňuje kritéria prostě funguje: aktivovat na všech svých zařízeních a získat snadný přístup ke všem datům – od kalendáře, poznámek a fotografií až po iWork dokumentů. iOS zařízení mají také automaticky zálohovány do iCloudu. To nevyžaduje žádné nastavení. Je zde také větší škála možností GB, než u jiných služeb, od 50GB až po 2TB.

Nevýhody

Potřebujete-li možnost 1TB, který je s největší pravděpodobností pro ty, kteří podstatnou část používají pro cloudové úložiště, tak je iCloud o něco dražší než většina konkurentů, neboť Apple neposkytuje žádnou zlevněné roční předplatné. iCloud také trpí více na výpadky než konkurenční služby. Kromě toho je Apple řešení skoro nepoužitelné pro jinou techniku, než je Apple.

Dropbox

Podle mého názoru je tato služba jednoznačně nejlepším řešením pro soubory a data na cloudu (mimo zálohování).

Měsíční náklady

  • 2 GB: Zdarma
  • 1 TB: $ 9,99
  • 2 TB: $ 12,50
  • Neomezený: $ 20 / řešení pro byznys
  • Slevy na roční předplatné.

Klady

Pro mě je zásadní výhoda Dropboxu rychlost a spolehlivost. Zkoušel jsem všechny hlavní služby v průběhu let, a Dropbox byl vždy 100% spolehlivý a trvale synchronizovány během několika vteřin. Je to také velmi snadné – stačí vytvořit složku Dropbox a jednoduše do ní soubory vložit. Pokud chcete mít kompletně váš Mac on-line, stačí dát všechny složky dokumentů uvnitř složky Dropbox, a následně budou k dispozici na jiném počítači, iPadu, iPhonu a v cloudu. Dropbox také poskytuje opravdu snadný způsob, jak sdílet soubory i složky s lidmi: jednoduše zkopírujete do veřejné složky a pravým tlačítkem myši vyvoláte odkaz, který můžete sdílet prostřednictvím e-mailu nebo rychlé zprávy.

Nevýhody

Neexistuje žádné úložiště mezi 2 GB zdarma na úrovni $ 9,99 / měsíc za 1TB – když můžete získat další úložiště přes doporučení (až 20 GB). Neexistují žádné nástroje pro spolupráci v reálném čase.

 

Pokračování ->