Zavedení plateb v Bitcoinech je významným inovátorským krokem. Formát tiskové zprávy má omezený prostor, proto jej rozšiřujeme o odpovědi na nejdůležitější otázky, které souvisejí s tématem.



Za Alzu odpovídal Jan Sadílek, vedoucí oddělení internetového marketingu.

Proč jste se rozhodli zavést platby Bitcoiny?

Naši zákazníci si to žádali. Alza.cz je technologická společnost, která dlouhodobě udává trendy a Bitcoin je progresivní technologie. Tímto krokem jdeme vstříc jejímu potenciálu a z ní pramenících výhod pro naše zákazníky.

Proč zákazníci Bitcoin chtěli?

Jedná se o stále populárnější formu placení za zboží i služby. Zákazníci se nám ozývali už dlouho, ale nyní, s růstem hodnoty Bitcoinu, se zájem stupňoval. Proto jsme začali uvažovat o jeho zavedení.

Jaké výhody přinese placení v Bitcoinech Vašim zákazníkům?

V první řadě je to rychlost platby srovnatelná s rychlostí ostatních online plateb spolu s její jednoduchostí. Dalším důvodem obrovské popularity plateb v Bitcoinech je možnost platit online, i když nemáte bankovní účet nebo platební kartu.

Proč jste se rozhodli pro Bitcoin a ne jinou z takzvaných kryptoměn?

Bitcoinové platby tvoří aktuálně více než 90 procent transakcí v rámci kryptoměn. My samozřejmě připravujeme i akceptaci ostatních, jako je například Litecoin, Ethereum, Dash a další.

Je obchodování v Bitcoinech v souladu s legislativou ČR?

Obchodovaní s Bitcoiny je v souladu s českou legislativou. Platby virtuální měnou spouštíme na přání zákazníků, protože stejně jako oni věříme, že v budoucnosti budou stále oblíbenější.

Jak je to s Bitcoinem a daněmi?

Bitcoin je pouze způsob platby za zboží, takže mechanismus placení daní je stejný jako při běžném prodeji zboží.

Jak je zajištěna bezpečnost plateb?

Platby procesujeme přes platební bránu Bitcoinpay.com provozovanou britskou společností Confirmo Ltd., která má dlouholeté zkušenosti s přijímáním Bitcoinu.

Kde mohou zákazníci Bitcoiny získat?

Existuje mnoho způsobů. Jedním z nejsnazších je Bitcoin automat, který umožňuje jednoduchý nákup a prodej Bitcoinu za koruny nebo eura. Takový automat je již umístěn v našem holešovickém showroomu v Praze a další v bratislavském showroomu. Směnné automaty provozuje pro Alzu společnost GENERAL BYTES s.r.o., která je leaderem v oboru.

Jaké další společnosti přijímají Bitcoin?

Z těch velkých jsou to například Microsoft, Dell, T-Mobile Poland, WordPress nebo Wikipedia. A samozřejmě obrovské množství menších obchodníků.

Akceptujete Bitcoin v zahraničí?

Ano, platby v Bitcoinech budeme přijímat také na alza.sk, alza.dealza.at a alza.co.uk i alzashop.com.

Může zákazník platbou Bitcoinem ušetřit?

Rozhodně! Například zákazník, který Bitcoiny nakoupil před několika měsíci, při současném kurzu ušetří i více než 30 procent z ceny.

Zdroj: Tisková zpráva