Podívejme se na dnešní svět pouze za posledních 5 let a jasně vidíme kralující společnosti. Farhad Manjoo z The New York Times se na ně podíval podrobněji. Apple, Amazon, Facebook, Microsoft a Alphabet, která je mateřskou společností Google, nejsou jen největší technologické společnosti na světě.



Jak se všude opakovaně tvrdí ve všech sloupcích, jsou také stále nejmocnější společnosti jakéhokoliv druhu, v podstatě nevyhnutelné pro každého spotřebitele, nebo podnik, který se chce zúčastnit moderního světa. Ale který z děsivé pětky je nejvíce nevyhnutelný?

Facebook

Facebook je skvělý způsob, jak se spojit se starými přáteli a zůstat v kontaktu. I když je mezi námi mnoho lidí, kteří dokázali Facebook vyřadit ze svého života, tak se jedná stále o nejvíce používanou sociální síť na světě a popravdě je určitě kolem vás více lidí s Facebook účtem, než bez něj. Mark Zuckerberg však svůj vliv nenechává jen tak a proto během posledních let koupil další firmy, mezi ty nejznámější patří Instagram a komunikátor WhatsApp. Markova základna se tak rozšířila do neskutečných rozměrů a rozhodně má největší seznam uživatelů a informací o nich vč. jejich zpráv a fotografií na světě.

Microsoft

Kdyby jste se mě zeptali na tuto otázku před více jak 10ti lety, tak by bylo nemyslitelné být bez této společnosti, ale jak šel čas, tak se spolu s ním změnilo i zařízení tzn. přechod na Mac po zakoupení prvního iPhonu, v roce 2009. I přes to raději používám Microsoft Office, než Pages, Number a Keynote od Applu. Evropa je však doslova zaplavená počítači a notebooky se systémem Microsoft, v USA už to tak časté není. Další věcí je, že většina uživatelů se jako první naučili používat počítač s Microsoftem a ostatní systémy jim příjdou „složité“, ale je to pouze strach z neznáma. Protože si přiznejme, macOS, stejně jako iOS je mnohem jednodušší na ovládání.

Amazon

Vzhledem k tomu, že nežijeme v USA, tak je tato společnost jednou z nejvzdálenějších, ale v celosvětovém měřítku už není tak snadné zapomenout na tento největší online obchod na světě.

Alphabet (Google)

Jenom málo lidí by si dnes dokázalo představit svůj život, bez Google vyhledávače, YouTube, Gmailu, Google fotek a internetového prohlížeče Chrome. Vrchol ledovce ve vyhledávání na internetu, bez kterého samotný internet nefunguje, ostatně o tom jsme se už přesvědčili v loňském roce, kdy se více jak polovina webových stránek zpomalila, protože nešel Google a s ním i jeho doplňky. Pokud nepočítáme i samotných chod prohlížeče Chrome.

Apple

Apple jsme si nechali schválně až na konec. Jen málo bychom hledali více provázaný hardware s vlastním softwarovým propojením, jako má Apple. Nejhodnotnější společnost světa po dlouhé roky a stále jejich telefon iPhone není nejpoužívanějším na světě. Může za to zejména vyšší cena, která si pohrává s marží, a díky tomu jsme u hodnoty firmy. I když jsou dnes notebooky s Microsoftem už na dobré úrovni co se týče stability, tak stále jsou oblasti, kde si nahrazení za MacBook nedokážeme představit, jako je např. hudební průmysl, produkce nebo filmová studia. V čem by však Apple měl zabrat je v technologické inovaci svých produktů, kde bohužel iPhone už dávno konkurence předběhla co se týče technických specifikací vč. kvality displeje atd.