Pokud na Macu používáte aplikaci pro konverzi videa, s největší pravděpodobností bude mít tu s názvem Handbrake. Tu se ovšem podařilo „ukrást“ hackerům, kteří z ní tak udělali pěkně nebezpečný malware. Je tedy váš Mac v ohrožení?



Útočníci se dostali k jednomu ze serverů, které aplikace používá pro svůj download a zde už mohlo řádění začít. Do aplikace nastražili malware známý jako Proton, jehož specialitou je hlavně to, že ho nedokáže v současné době objevit žádný antivir, tedy ani MacBook či iMac. Trik potom fungoval v tom, že v domnění, kdy spouštíte aplikaci a potvrzujete heslem její instalaci, pěkně dáváte heslo skupince lumpů, kteří tak získají přístup ke Klíčence a dalším aplikacím. Z jednoho hesla se tak stávají desítky hesel, které máte v Macu uložené.

Pokud jste tedy v poslední době tuto aplikaci stáhli, je pravděpodobné, že i vám se podařilo vir do zařízení dostat. Chránění ovšem nejsou ani uživatelé, kteří aplikaci využívají již léta – hackeři vir dostali do počítače i formou aktualizací. Jestliže se chcete i vy přesvědčit, zda jste vir nestáhli, ověřte součet instalačního souboru, který nesmí odpovídat hodnotě 0935a43ca90c6c419a49e4f8f1d75e68cd70b274.

Zdroj: zive.cz