Osobně se považuji za pravého jablíčkáře, který má výrobky Applu opravdu rád, líbí se mu Apple jako takový a Steve Jobs je pro něj jistou ikonou a znamená tak něco víc, než třeba Mark Zuckerberg z Facebooku. Bohužel mě můj iPhone už dvakrát za krátký čas zklamal a musel tak putovat na reklamaci.



V této době tedy každý řeší náhradní telefon. Spustě lidem je nabídnuto náhradní zařízení, přičemž když koupíte iPhone u certifikovaného prodejce, jako náhradní telefon i jablíčko dostanete. Já to tak bohužel neměl, takže sehnat si telefon na měsíc bylo už jen na mně. Řekl jsem si tedy, proč rovnou neotestovat letošní „boom“ v podobě snad největšího konkurenta Applu. Už pár dní tedy mám doma Samsung Galaxy S8+ a zde jsou moje pocity, zda je věčně sekající se systém opravdu pravdou nebo je Android už něco jiného, než býval před několika lety.

Začal bych určitě samotným telefon, než jeho vnitřkem. Design telefonu je naprosto úžasný a s čistým svědomím můžu říct, že iPhone se může jít zahrabat. To ovšem platí pro přední část. Zaoblený displej působí opravdu luxusně a ukazuje, že se Samsung snaží určovat budoucnost. I jeho kvalita zobrazování je úžasná a to samé lze říci i o jasu – přední část je opravdu něco, co Applu chybí. O zádech se to už říci nedá a popravdě se i stydím vyjít s tímto telefonem mezi lidi. Je to spíše jen osobní pocit, ale opravdu mu přijde, že Samsung si svými zády zbytečně podkopává nohy a i nějaký ASUS za tři tisíce pro nenáročné uživatele má tak lepší design zadního krytu.

Velkou záhadou je pro mnohé i kvalita fotek. Samsung nabízí 12 Mpx zadní fotoaparát se světelností  F/1.7 – to je oproti nejnovějšímu iPhonu přeci jen slabší zlepšení, který má světelnost o něco horší. Z mého „laického“ pohledu Samsung v porovnání s 7 Plus opravdu o něco lépe fotí, to jak v noci tak ve dne. Selfie pomocí přední kamery mi ovšem přijde lepší u jablečného oblíbence.

Velkým otazníkem ale stále zůstává Android uvnitř telefonu, který je středem útoků všem iPhonistů. Můj názor lze vyjádřit jedním slovem – je naprosto úžasný. Člověk tolik dní kouká na iOS, že konkurenční Android ho opravdu překvapí. Obsahuje tolik super maličkostí, které bych opravdu velmi u Applu uvítal. Operační systém je i plynulý a bez nějakých záseků. Přesto se mi ale stalo, že opravdu nějaká ta aplikace spadla. I když mě Android opravdu uchvátil, je to spíše taková hračka – do budoucna bych s tím teda žít nemohl – člověka by to prostě přestalo bavit. Jak jsem ale řekl, Samsung má opravdu několik skvělých vychytávek, které mi u iOS už chybí. Tím hned nemyslím například odemykání telefonu pomocí oční duhovky (které je opravdu rychlé) ale i maličkosti, které jednoduše urychlí vaše zacházení s telefonem.

Pokud tedy váháte, jaký telefon koupit, sám se stále přikláním k iPhonu, ale už nemá tolik navrch, jako tomu bylo v minulosti. Velkou ztrátou by ovšem bylo i to, pokud doma máte už pár hraček od Applu – ztratili byste tak veškerou pohodu, jak mezi sebou jednotlivá zařízení fungují. Takový MacBook si se Samsungem se moc rádi mít nebudou.