macOS Monterey bude vydán v pondělí 25. října a uživatelé by si měli být vědomi toho, že tento systém obsahuje několik funkcí, které jsou dostupné pouze pro Macy s čipy Apple Silicon.



To není nic nového, protože každý rok se nejnovější iPhony mohou pochlubit funkcemi, které nejsou dostupné na iPhonech, které Apple vydal v předchozím roce. Na druhou stranu uživatelé Macu nejsou na takové změny zvyklí. V dnešním článku se tedy zaměříme na to, jaké funkce nebudou k dispozici na Macech s čipy Intel.

Režim portrétu v aplikaci FaceTime

S režimem Portrét v ‌macOS Monterey‌ můžete během hovoru v aplikaci FaceTime rozostřit pozadí. Tuto funkci běžně používají jiné aplikace pro videokonference, jako je Zoom a Teams, aby zakryly pozadí. Pokud však používáte Mac s čipem Intel, nebude to možné.

Interaktivní zeměkoule v aplikaci Mapy

Společnost Apple vylepšila aplikaci Mapy, aby obsahovala interaktivní zeměkouli, kterou můžete otáčet a přibližovat různé oblasti na Zemi. Tato novinka vám poskytne trojrozměrný pohled na Zemi, jehož navigace je mnohem zábavnější. Ani tato funkce nebude k dispozici na Macech s čipy Intel.

Podrobnější informace v aplikaci Mapy

Zeměkoule vám také umožňuje proniknout do oblastí, kde najdete podrobnější informace o geologických útvarech, jako jsou pohoří, pouště, lesy a oceány, a obsáhlejší mapy ve městech jako San Francisco, Los Angeles, New York, a Londýn, kde najdete podrobnosti o nadmořské výšce, silnicích, stromech, budovách, památkách a dalších. Pokud používáte Mac s čipem Intel, bude tento obsah chybět.

Object Capture

Funkce Object Capture umožňuje uživatelům vytvářet fotorealistický 3D objekt spojením série fotografií. Tato technika se nazývá fotogrammetrie, která dříve vyžadovala specializovaný software k vypracování, ale s macOS Monterey Apple integroval Object Capture API do macOS, díky čemuž je proces rychlejší a mnohem jednodušší při použití aplikace, která jej podporuje. Tuto funkci také na Macu s čipem Intel nenajdete.

Převod textu na řeč

Funkce převodu textu na řeč v macOS umožňuje uživatelům vybrat části textu nebo zvýraznit celé dokumenty, které mají být přečteny. Uživatelé Maců s čipy Apple Silicon mohou používat funkci ve více jazycích než uživatelé Maců s čipy Intel, včetně švédštiny, dánštiny, norštiny a finštiny.