Těm z nás, kteří milují sledovat pořad Letecké katastrofy při každém letu, svítá naděje, že budou mít možnost sledovat svůj oblíbený pořad po celou dobu letu a to včetně přistání a startu. Americký FAA, tedy Federal Aviation Administration (národní úřad pro letovou kontrolu) pracuje na obnovení předpisů týkajících se používání digitálních zařízení jako je iPad nebo Amazon Kindle během vzletu a přistání civilních letadel. New York Times dnes uvedli, že FAA vypracoval studii, která povede k uvolnění omezení používání elektronických přístrojů během startu a přistání letadel. Omezení by mělo být zrušeno do konce letošního roku a cestující na palubě by měli získat možnost používat mobilní elektronické přístroje během startu a přistání letadel, jedinou výjimku budou tvořit smartphonů.



FAA totiž v současné době čelí obrovskému tlaku cestujících, kteří žádají buď povolení používání elektronických přístrojů během startu a přistání nebo jednoznačné vědecké důkazy, které vysvětlí proč přístroje používat nemohou. Již v letošním roce by se tak předpisy měly změnit a uvolnit některé omezení, která zakazují použití přístrojů na palubě letadel.

Tak mě napadá, Když já jako pasažéři musím vždy vypnout iPhone, ty jako pilot její můžeš mit zapnutý?
V takové výšce není mobilní síť, ta je jen do výšky kolem tří kilometrů nad zemí. Mobilní telefony a jiná zařízení na el. energii jsou zakázány minimálně během vzletu a přistání, zatím žádná mně známá nehoda nebyla výhradně zapříčiněna používáním mobilních telefonů. Některé letecké společnosti využívají technologii AeroMobile nebo OnAir, které umožňují používání mobilních telefonů i v letadlech. Tuto technologii využívají společnosti jako Virgin Atlantic, Lufthansa, V. Australia, Air New Zealand, Cathay Pacific, Dragonair a SAS. Co se týče privátních, tak Falcon 2000 v dubnu 2009 začal používat system SafeCell, který je podobný těm výše zmíněným. Když to shrneme, tak pokud se nepritrafia další negativní faktory, tak tvůj zapnutý telefon určitě nezpůsobí pád letadla. Co se může stát a zřejmě se i stane, bude že se Ti vybije telefon v důsledku neustálého vyhledávání sítě. Takže režimem Airplane určitě nic nezkazíte, letuška bude spokojená a ochráníte s ní i baterii svého telefonu.

Zdroj: letemsvetemapplem.cz