iOS 7 - iconKonference WWDC 2013 se velmi rychle blíží a spolu s ní se začínají shromažďovat i informace o budoucí verzi mobilního operačního systému iOS 7, který by měl přinést poměrně velkou změnu designu prostředí. Za touto změnou stojí vrchní designér společnosti Apple Sir Jonathan Ive. Server 9to5mac získal nové informace od nejmenovaných pracovníků společnosti Apple.



Velmi zajímavý článek o samotném designu zvolení barevné kombinace bílé nebo černé, podle barvy zařízení, jsme Vám přinesli a můžete si ho přečíst zde.

Velké očekávání je nyní u např. „Odemknutí klávesnice” , kde budou nové funkce a s velkou pravděpodobností i gesta. Pokud jste na svém telefonu potřebovali zadat PIN kód, či jste používali kód na odblokování telefonu, všimnete si další změny. Zatímco doposud byly tlačítka čtvercové, v budoucnu budete mít k dispozici kruhové,černé tlačítka s bílým rámem a číslicemi.

Nová bude i notifikační lišta, která se skládá z tmavěšedého či černého pozadí s bílým textem. Najdeme v něm ovládací panel pro WiFi, režim Letadlo a Bluetooth. Jedním z nových widgetů by měla být čtečka lokálních zpráv.

Změn se dočká také domovská obrazovka. Ikony zůstávají i nadále ve tvaru čtverce se zaoblenými hranami, ale nově by měly ztratit svůj dosavadní lesk a stíny.

Přijít má úplně nová ikona aplikací Fotoaparát, Fotografie a Game Center.

Pokud máte rádi panoramatické fotografie, budete si moci nastavit takovou fotku jako pozadí pro domovskou obrazovku, podobně jako je tomu na konkurenčním systému Google Android již několik let.

Dock by neměl být v iOS sytému už jen nenápadný prvek, přijde o svou gradientovou texturu a tudíž je možné, že se dočkáme něčeho velmi podobného tomu, co najdeme v OS X Mountain Lion.

Klávesnice zůstává identická se svými předchůdci, dočkat by se však měla nového, jasnějšího odstínu šedé a měla by se zbavit stínů pod tlačítky.

ios 7

 

Aplikace Poznámky bude místo hnědo-žluté barvy čistě bílá. Bílou texturou by měla disponovat i aplikace Mapy, Mail a Kalendář, přičemž ten by ve své podobě pro iPad měl obsahovat většinou černé a bílé prvky. Ne všechny aplikace však budou mít stejný design a proto se Jony Ive rozhodl přiřadit každé aplikaci unikátní téma.

V konečném důsledku to znamená, že aplikace Kalendář kromě černé a bílé barvy přinese i červené tlačítka, aplikace Zprávy pro změnu přinese zelené tlačítka. Změna by se měla dotknout i obchodů App Store, iTunes Store a iBook Store. Po 12ti měsících se App Store dočká dalšího nového prostředí, které bude bělejší o proti příchodu iOS6, kdy App Store přešel zejména do tmavých barev.

ios 7

 

Aplikace Počasí by nyní měla obsahovat jemně animované ukázky nynějšího počasí, budeme tedy moci vídat animovaný déšť, sníh či slunce.

Game Center ztratí svou zeleň a změny se dočká i Kiosk, který již nebude obsahovat imitující poličku.

Aplikace Safari by se měla dočkat změny zejména v ohledu přesouvání se mezi otevřenými kartami. Není sice známo, jak bude tato změna vypadat, naše redakce však očekává, že by si měla vzít inspiraci ze své iPad verze či z prohlížeče Google Chrome.

Nyní bude samostatná aplikace FaceTime pro iPhone, protože dnes je tato aplikace ukryta v aplikaci Telefon. Na obrazovku by proto měla zřejmě přibýt další ikona, která může podpořit videohovory mezi uživateli na iPhone, ne jen na iPodu touch a iPadu.

Samozřejmě se dočkáme i integrace sítí Flickr a Vimeo, o kterých jsem Vás už informovali v jednom z minulých článků.

Tyto změny se budou týkat jak iPhonu, iPadu tak i iPodu touch.  Apple vynechá podporu systém iOS 7 pro tato zařízení iPhone 3GS, iPhone 4, iPod touch 4. generace a iPad 2

počasí

Zdroj: 9to5mac | LsA