apple inc. - iconCelá záležitost o placení daní Applu se může zdát složitá, ale v tomto článku vám vysvětlíme, že to tak složité není. Včera jsme vám přinesli článek o to, že Tim Cook musel před Senátem obhájit platby daní Applu mimo USA a zvolil styl Steva Jobse. Jak se Appel vyhnul placení daní u některých ze svých dceřiných společností je velice jednoduché a může za to nedokonalost zákonů. Apple Inc. má v Irsku registrováno pět dceřiných společností, všechny společnosti mají stejnou adresu Cork, stejné členy představenstva a zabývají se stejnou činností. Všech pět společností je zapsáno v obchodním rejstříku v Irsku. Ovšem pouze dvě společnosti platí daně, protože jsou takzvanými daňovými rezidenty a jejich příjmy tedy podléhají platbě daní. Další tři společnosti nemusí ze zákona platit v Irsku daně.



Celá kauza je totiž o tom, že zatím co podle amerického zákona je firma daňovým rezidentem, tedy plátcem daně v zemi, kde byla zřízena, podle zákonů v Irsku musí být společnost v Irsku nejen sídlo, ale musí být také přímo řízena z Irska, aby musela platit daně v Irsku. A už Vás určitě napadlo, v čem je ten vtip. Apple založil několik společností a některé z nich sice mají sídlo v Irsku, ale jsou řízeny z USA, nespadají pod platce daní ani v Irsku ani v USA. Tím pádem hlavní dceřiná společnost applu, pod kterou spadají všechny Evropské Apple Store, neplatila daně již pět let. Vše je přitom zcela legální.

Přez pět let se toto dělo bez povšimnutí, ale nyní USA hledá, jak zvýšit státní rozpočet a díky tomu se obracejí na největší společnosti v USA. Proto taková kauza vyplynula na povrch až teď.usa, irsko, apple inc. - icon

Zdroj: Denik | LsA