keynote event 2013 iconDnes, v úterý 22. října 2013 v Yerba Buena Center for the Arts v San Francisku v Kalifornii, přesně v 19.00 našeho času, začal pravidelný říjnový event. Podzimní představování nových produktů společnosti Apple nese každoročně označení Apple Special Event.



Tentokrát se Apple rozhodl, že nebude tajit svůj event pouze pro vybrané novináře, ale zveřejní možnost sledování přímého přenosu na zařízeních Apple TV, kde byl přidán nový kanál ke sledování a později také pro širokou veřejnost přes internetový prohlížeč.

 

iPad mini - iconiPad mini s Retina displejem

Tak jako u iPadu Air a iPhonu 5s i iPad mini s Retina displejem má procesor A7. Velikost displeje zůstala samozřejmě zachována, 7,9 “ s rozlišením 2048 × 1536 px Retina displeje, to znamená jediné, iPad mini s Retina displejem má větší hustotu pixelů než iPad Air. 2x rychlejší Wi-Fi s podporou nové technologie MIMO společně s 5Mpix iSight kamerou a FaceTime HD kamerou. iPad mini s Retina displejem je 4x rychlejší a 8x graficky výkonnější než předchozí iPad mini + možnost až 128GB verze. Cena bude 399 $ a 529 $ u LTE verze. Dostupný bude v průběhu listopadu 2013 a loňský model iPad mini zůstane v prodeji za cenu 299 $.

 

 

ipad 5. generace -iconiPad Air

Takové označení má nový iPad, který je po vzoru iPadu mini designově upraven. Apple tak představil druhé 64-bitové iOS zařízení a to ve stejných cenách jako iPad 4. generace. Po iPadu 2, Nový iPad, iPad s Retina displejem přichází na scénu jednotný název pro iPad Air. Přístroj je tenčí, užší a lehčí, dokonce se 453 gramy se z něj stává nejlehčí velký tablet. Samozřejmostí jsou stereo reproduktory a Lightning konektorem. Změna je velká a to i co se týká barev, bude v dostání White & Silver a Space Grey. Ne všechno je ale zcela nové, iPad má stále displej 9,7″ s Retina displejem o rozlišení 2048 x 1536 px. Má nový procesor A7, který je i v telefonu iPhone 5s, ikdyž se spekulovalo o zcela novém A7X. Jeho grafika je 72x rychlejší než u iPadu první generace a 2x rychlejší než poslední generace iPadů. Když revoluce, tak pořádná, to si řekli vývojáři v Applu. iPad Air totiž přináší zcela novou technologii s názvem MIMO, která má 300Mbps WiFi připojení a stává se tak první iOS zařízením s touto technologií. Ovšem fotoaparát zůstal téměř totožný, 5megapixelový iSight bez LED blesku s lepší FaceTime kamerou. iPad Air bude v prodeji 1. 11. a tento termín platí i pro ČR. Cena iPadu Air začíná na 499$ od 16GB verze opět pouze s Wi-Fi nebo WiFi + Cellular.

 

 

Mac Pro - iconMac Pro

Poslední detaily k představenému Mac Pro dnes Apple zveřejnil a tím jsou jeho ceny začínající na 2.999 $ za základní model 12-jádrový procesor Intel Xeon E5, 64GB RAM a vestavěného úložiště. To vše je obohaceno o grafický čip AMD FirePro s 12 GB GDDR5 paměti. Samozřejmě bude možné si přístroj nakonfigurovat podle svých představ a od toho se bude odvíjet i další cena, kromě toho Mac Pro obsahuje 4 USB 3, 6 Thunderbolt 2, duální gigabitový Ethernet, HDMI, Bluetooth 4 802.11ac. Mac Pro má o 70% menší spotřebu než předchozí Mac Pro, tedy 43 watů oproti 167watům a není hlasitější než Mac mini. Při výrobě tohoto zařízení na něm pracovalo přes 2000 lidí ve 20-ti různých státech světa.

 

MacBook Pro s Retina displejem - iconMacBook Pro

Na WWDC 2013 byla představena celá nová generace MacBooku Air, tentokrát přišel na řadu MacBook Pro. První notebook s Retina displejem 13″ a 15″. Má čtvrtou generaci Haswell, dvoujádrový čip s integrovanou grafickou kartou Iris, která je o 90% rychlejší než předchozí generace. 9-ti hodinová životnost baterie, ale také PCIe na bázi flash pamětí, 60% rychlejší než předchozí generace. 802.11ac bezdrátové připojení, 2 porty Thunderbolt. Cena jde dolů, na 1299 $  z původní ceny 1.499 $. To je sestava 13″ MacBook Pro s procesorem 2,4 GHz dual-core i5, 4GB DRAM, Iris Graphics, 128GB SSD.

15″ MacBook Pro začínající na $ 1999 z původních 2199 dolarů. Oba stroje jsou šetrné k životnímu prostředí. 8 hodin provozu na baterie a to až od 7 hodin. Rychlejší Wi-Fi, Thunderbolt 2, PCIe úložiště 256GB na bázi Flash, Intel Core i7 se čtyřmi jádry Intel Iris Pro nebo s grafikou nVidia GeForce GT750M.

MacBook Pro bez Retina displejů tak končí, proto to snížení cen MacBooků Pro s Retina displeji.

 

 

iOS 7 - iconiOS 7

Přes 200 milionů zařízení má nainstalováno iOS 7, stal se tak nejrychlejším upgrade softwarem v histroii. 64% iOS zařízení na světě má už iOS 7.

 

 

OS-X-Mavericks-IconOS X Mavericsk 10.9

OS X Mavericks přináší nové funkce v Safari, rozšířené oznámení, nové možnosti ve Finderu, ale také samostatné aplikace v OS X Mapy a iBooks. Představeny byly na eventu i nové aplikace balíčku iWork a iLife. Rychlá odpověď na iMessage zprávu přímo z oznámení. Hlavní revolucí je, že OS X Mavericks bude dostupný ještě dnes, 22. října 2013 a to zcela zdarma v Mac App Store!

 

itunesradio_iconiTunes Rádio

iTunes Rádio má přes 20 milionů posluchačů a hrálo přes 1 miliardu písní v USA za uplynulý měsíc.

 

 

iOS 7_App Store_iconApp Store

App Store má už přes 1 milion aplikací a přes 60 miliard stažení. Vývojáři získali přes 13 miliard amerických dolarů na provizích.

 

 

ios 7 icon garageband

iLife

Apple se na tomto eventu do novinek opřel s plnou verbou a to se týká i balíčku iLife kam patří iPhoto, iMovie a Garageband. Můžete například ihned sdílet videa přes iCloud mezi OS X a iOS v podpoře 64 bitů! Garageband nyní umožňuje v iOS spouštět současně až 32 různých nástrojů. Byl přepracován tak, aby přinášel požitek z hudby jak profesionálům, tak úplným amatérským začátečníkům. Samozřejmostí je sdílení přes iCloud a získání poznatků o zvuku od svých přátel. Nový Garageband a celý balíček iLife přináší stovky nových prvků v samotné aplikaci a bude v každém zakoupeném zařízení s OS X a iOS už nainstalován.

 

 

iwork iconiWork

Balíček získal nové ikony tak, jak jsem uveřejnili už včera. Celý balíček byl přepsán na 64-bitovou architekturu. Aplikace Pages, Number a Keynote se změnily v celém designu k jasným barvám, předtím převládala modrá barva s 3D vzhledem, nyní je grafika zaměřena spíše na 2D. Např. ikona aplikace Pages se změnila z lahvičky inkoustu na psací pero. Novou možností je i sdílení přes iCloud a to funkcí „Collaboration“, se kterou máte možnost sdílet a současně editovat soubory s přáteli. K samotnému sdílení se využívá Apple ID. Aplikace Keynote má nyní 30 předpřipravených šablon k použití s použitím i prezentace přes AirPlay nebo Apple TV.

Aktualizace je od dnešního dne zdarma dostupná pro všechny iOS a Mac zařízení. Nový uživatelé zařízení získají nové aplikace okamžitě po koupi.

ios 7 icon