iTunes 11 - iconApple v budoucnu zřejmě opustí tzv. bezztrátovou kvalitu 44.1 kHz / 16-bit, toto vzorkování je používané u 95% všech originálních nosičů, místo toho bude nově nabízet studiovou kvalitu nahrávek tzn. 96 nebo 192 kHz / 24-bit. Tato vyšší frekvence se bude odrážet na ceně, místo 99 centů zaplatíte za jednu písničku 2$.



Ovšem má tento krok tak významný smysl? Pokud doma nevlastníte opravdu studiové monitory, které dokáží zahrát tento zvukový rozsah, tak rozhodně ne. Kromě toho, že tento větší tok dat oproti bezztrátové kvalitě 44.1 kHz / 16-bit zbytečně zatěžuje procesor a paměti RAM. Kromě toho musíte mít nastavenou zvukovou kartu s rozsahem 96 nebo 192 kHz / 24-bit, tak pak převzorkovává všechen datový tok, tedy i písně v jiné kvalitě a to má právě velký vliv na výše zmíněný výkon počítače.

Můžeme očekávat, že se Apple oficiálně pochlubí touto zvukovou kvalitou na WWDC 2014, bude se tak určitě brzy jednat o největší obchod s digitální hudbou na internetu ve studiové kvalitě. První 3 remasterované alba od skupiny Led Zeppeli budou dostupná v červnu.

itunes_článek