osx-beta-iconApple spustil pro širokou veřejnost Apple Beta Seed Program, ten umožňuje každému uživateli stát se testerem nových Beta verzí OS X. Je to lákavé, vše je zdarma a stačí se pouze registrovat svým Apple ID, na webu souhlasit s podmínkami o mlčenlivost a hurá do instalace.



Předtím, než se však vrhnete do tohoto přihlášení, nejprve zapřemýšlejte. Pokud máte pouze jeden Mac, rozhodně toto testování nedoporučujeme. Beta verze jsou od toho, aby se testovaly a rozhodně u bety nemůžete očekávat stejnou stabilitu jako u oficiální finálně vydané verzi.

Samozřejmostí je nutnost zálohování přes Time Machine před každou takovou instalací! Mohlo by se Vám např. stát, že budete nutně využívat svůj MacBook na práci a jenom kvůli testování nějaké beta verze můžete stabilitu nebo chod celého Macu ohrozit. Myšlenka mít něco dřív než ostatní je rozhodně lákavá, ale může nést i velkou daň.

Apple dobře ví, proč testování beta verzí dává vývojářům, ti si totiž dokáží poradit s problémy, ve kterých si uživatel základních znalostí OS X jen těžko poradí. Je tedy zbytečné si přivodit situaci vyhledávání na anglických fórech o řešení problému např. po instalaci beta verze, která bude mít špatnou podporu pro Váš Mac.

osx