apple-keynoteVe čtvrtek 16. 10. 2014 v Town Hall přímo v Cupertinu, přesně v 19.00 našeho času, začal pravidelný event. V minulosti se vždy prezentace konala v úterý, ale tentokrát byl event přidán na čtvrtek. Opět byla celá událost živě streamován nejen na Apple TV, ale také přes internetový prohlížeč Safari, to zajisté potěšilo nejednoho Apple nedočkavce (stream byl tentokrát v pořádku).



Celou událost začal Tim Cook se slovi: „Byl to neuvěřitelný rok, ale máme ještě pár věcí, o které se s vámi chceme podělit.“ Tim Cook se klasicky chlubil recenzemi podle kterých je iPhone nejlepší telefon na trhu. iPhone 6 je nejlépe prodávaný telefon v historii Applu. iPhone byl v Číně velice úspěšný a předobjednávky překonali rekord.

apple_special_event_2014

 Pay

Apple Pay podporuje už 500 bank a začne fungovat už příští týden. Služba bude spuštěna v pondělí.

2

 Watch

Vývojáři dostanou WatchKit už příští měsíc. Hodinky bohužel zatím přesné datum prodeje nemají. Proto se zatím musíme spokojit se začátkem roku 2015. Na prezentaci nechyběla ani ukázka aplikace Keynote, která se dá ovládat i přes Apple Watch a je spuštěná na Apple TV.

4

iOS 8

Nejnovější iOS 8 už je nainstalován na 48% zařízení a o rok starší iOS 7 na 46%. Oproti Androidu si iOS vede mnohem lépe. Jeden z důvodů proč aktualizovat na iOS 8 jsou widgety a klávesnice třetích stran. Další z nových funkcí iOS 8 je HealthKit, které začíná mít podporu od aplikací třetích stran. První aplikace podporují Metal pro zlepšení herního zážitku na iOS zařízeních s procesorem Apple A7 a A8. Nyní budete moci pustit audio i video přes Air Play i bez Wi-Fi.

3

 

iOS 8.1

Camera Roll se vrátí zpět do iOS 8.1, zároveň Apple vrací některé funkce do iOS kvůli uživatelům a jejich žádostí. iOS 8.1 bude ke stažení zdarma už v pondělí 20. 10. 2014.

6

OS X Yosemite

Safari je až 6,6x rychlejší na systému OS X Yosemite oproti předchozím systémům. OS X Yosemite přijde i s lepší vydrží až o dvě hodiny delší prohlížení přes Safari. Aplikace jako Zprávy, iTunes, iWork a Notification Center jsou aktualizovány speciálně pro OS X Yosemite.

Apple v demu ukázal jak funguje Handoff a Continuity (telefonování a psaní zprávy v OS X). Ukázka jak funguje volání z OS X Yosemite při zavolání šéfovi zabezpečení Federighi. OS X Yosemite bude ke stažení zdarma už dnes.

5

iCloud Drive

Pokud používáte Windows, tak budete moci nainstalovat iCloud Drive a plně využívat tuto cloudovou službu jako na OS X.

3

 

iPad Air 2

„iPad je všude a změnil způsob, jakým dnes komunikujeme,“ tak se vyjádřil o iPadu Tim Cook. Už se prodalo 225 milionů iPadů a to za 4 roky, kdy byla představena první generace. Acer, Dell, HP a Lenovo nemají tak velké prdeje ze svých počítačů jako kolik Apple prodal iPadů. V App Store je 675 tisíc aplikací pro iPad.

Nový iPad Air 2 je tenčí než obyčejná tužka. Bude nabízen i v zlaté barvě a nechybí Touch ID. Tloušťka je pouhých 6,1 milimetrů a je o 18% tenčí než předchozí generace. iPad Air 2 se tak stal nejtenčím tablet na trhu. Krycí sklo je spojeno s displejem do jedné vrstvy a krycí sklo je zároveň antireflexní.

8

V iPadu se nachází nový procesor Apple A8X. Bude rychlejší než iPhone 6 a 6 Plus. Druhá generace 64bitového procesoru obsahuje 3 miliardy tranzistorů a je o 40% rychlejší. Grafika je díky tomu 2,5x rychlejší.

7

Baterie zůstává s výdrží 10 hodinách. Nový iPad Air 2 je 12x rychlejší než první generace. Grafický výkon se oproti první generaci se navýšil až 180x. Nový koprocesor M8 zaznamenává pohyb ale i převýšení.

iSight camera má 8MPx a dokáže natáčet 1080p. Pixely mají 1,12 mikronů a clona je f/2,4. Zvládne sekvenční snímání a časosběrná videa a nechybí ani Slo-motion video se 120 snímky za sekundu. Přední FaceTime HD camera se dočkala vylepšení, jako sekvenční „selfie“ a HDR videa.

9

Wi-Fi je 2,8x rychlejší díky technologii 802.11AC s MIMO dosahuje až 866 Mbps. LTE stahuje až 150 Mbps.

10

Touch ID funguje stejným způsobem jako na iPhonech a bude podporovat Apple Pay, ale pouze pro online platby. iPad Air 2 tedy nenabídne technologii NFC.

Na iPadu je velmi jednoduchá úprava fotografií s novou aplikací Pixelmator, ta dokáže sáma vymazat objekt z fotografie.

11 12

Aplikace Replay dokáže spoustu úprav videí jako třeba stříhání v několika možných scénách. Dále 4x rychlejší renderování videí oproti procesoru Apple A7. Aplikace během vteřiny spojila několik videoklipů a spojila je pomocí přednastavených stylů. Této novinky se dočkáme v říjnu na App Store.

13

1

Cena iPadu Air 2 začne na 499 dolarů za 16GB, 64 GB za 599 dolarů, 128 GB za 699 dolarů. iPad Air 2 s LTE  si pořídíte za 16 GB 629 dolarů, 64 GB za 829 dolarů a 128 GB za 829 dolarů.

2

iPad mini 3

iPad mini 3 dostal stejně jako Air 2  zlatou barvu a Touch ID. Předobjednávky začnou 17. října. iPad mini má 100% spokojenost zákazníků.

3 4 5

 

iMac s Retina displejem

iMac 27″ bude mít 5K rozlišení 5210 x 2880 pixelů. V Applu ho nazvali Retina 5K displej, 7x vyšší rozlišení než má Full HD televize. Největší rozlišení displeje na světě. 14,7 milionů pixelů. Design se nemění a v nejtenčím místě má jen 5mm. iMac obsahuje nový čip, který ovládá displej Timing Controller, ten má až o 30% nižší spotřebu. Nyní můžete upravovat 4K video a zbyde vám místo na ovládací prvky.

6 7 8 9

iMac dostane procesor Intel Core- i5 3,5 GHz, ale i 4GHz i7 procesor. Grafika od AMD Radeon R9. Thunderbolt 2 a 1TB Fusion Drive disk už v základu. iMac bude k prodeji za cenu 2499 dolarů už dnes.

1

 

Mac mini

Mac mini dostane nový procesor a grafiku Intel Iris s Thunderbolt 2 a to už od 499 dolarů s dostupností od dnešního dne.

sedne

11

Tim Cook

Celá prezentace byla ukončena slovy “Apple má nejsilnější sestavu produktů, který Apple kdy měl.“

2

 

 

Článek vytvořil redaktor Michael Boháček a šéfredaktor Izzy Cooper.