apple virus vir error chyba - iconAž si na svém Macu budete chtít nainstalovat novou verzi počítačového softwaru Java, buďte opatrní. Společnost Oracle, která má tento software na starost (od roku 2010), přidala k instalátoru Javy na Mac OS X ten stejný adware jako ve Windows, tedy Ask.com. Uživatelé Windows od Microsoftu již tento krok v instalaci znají, jde totiž o přidání toolbaru Ask.com do prohlížeče a změnu domovské stránky.



Tento nepříjemný doplněk vnikne do vašeho Macu, pokud při instalaci Javy necháte odškrtnuté dva políčka s možnostmi nainstalování nástrojové lišty Ask v prohlížeči a změnu domovské stránky na Ask.com. Políčka jsou ve výchozím nastavení zaškrtnutá, takže se nevyplatí bezmyšlenkovitě klikat na tlačítko „Další“ během instalace.

Instalace tohoto adwaru se dotkne prohlížečů Safari a Google Chrome. Není vyloučené, že mohou být ovlivněny i prohlížeče třetích stran. Ikdyž si adware Ask.com nainstalujete, jednoduchým způsobem přes nastavení rozšíření v prohlížečích by měl jít zase odstranit.

java adware

Zdroj: 9to5mac.com