usb-c iconUSB-C má slušnou šanci stát se standardem ve světě mobilů a počítačů. Jeho specifikace umožnují napájet zařízení ale i rychlý přenos dat. Podle Johna Grubera a webu MacRumors se pokusil vyvinout nový konektor Apple zcela sám. Vývoji napomohli zkušenosti z portu Lightning, který Apple vkládá do zařízení od iPhone 5.



Apple si ale nechal pomoct od dalších firem a na vývoji se podíleli i inženýři z jiných firem. Apple do projektu zapojil 18 zaměstnanců, Intel 24 inženýrů, Microsoft 16, Google 10, HP 6 a Dell 5 inženýrů, ale ani to není všechno na novém USB-C se podíleli i další společnosti jako AMD, Displaylink a řada dalších.

google chromebook pixel 2 usbc

Apple byl první, kdo nový konektor připravil do nového MacBooku, pár dní po Applu přišel Google s Chromebook Pixel 2. Konektor má tedy velké předpoklady stát se naprostým standardem.

Konektor je rozměrově srovnatelný s USB 2.0 Micro-B (používaný v telefonech) a hlavní novinkou je jeho možné oboustranné zapojení. Konektor je navržen až pro 5 A a kabel až 3 A do 100 Wattů. Certifikovaný pro USB 3.1 (10 Gb/s). Životnost 10 tisíc zapojení.

2015 macbook usb-c