iphone_6s_icon_logoDalší generace chytrého telefonu iPhone byla představena. Apple podle očekávání pojmenoval novou generaci iPhone 6s a 6s Plus, takže laciného iPhonu 6c se nedočkáme. Apple nám ale opět ukázal, že v nové generaci nás čekají novinky, na které se budeme těšit a díky kterých si vystojíme frontu před obchodem. V tomto článku si shrneme všechny informace, které byste měli vědět o iPhone 6s.



Tim Cook označil novou generaci iPhonu několika frázemi:

„Nejmilovanější telefon“ a „Nejpokročilejší iPhone“

iPhone 6s a 6s Plus

Design

iPhone 6s nabídne 4 barevné varianty – Gold, Rose Gold, Space Gray, Silver. Dřívější úniky potvrdily také velikosti. Apple představil dvě varianty – iPhone 6s a iPhone 6s, nikoliv však iPhone 6c, který byl očekáván. Nová generace je z hlediska designu totožná s předchozím modelem, takže vzhled zůstává pořád stejný.

Taktéž rozměry zůstavají stejné v porovnání s iPhonem 6. Materiál šasi telefonu bude hliník ze série 7000, díky němuž by se iPhone už neměl tak snadno ohýbat, jako předchozí generace.

iPhone 6s - barevné varianty

Fotoaparát se 4K videem

Apple opět jako to dělá u každé generace iPhonu, nešetřil na vylepšeních fotoaparátu. Zadní kamera iSight nabídne 12 Mpx, vylepšené automatické ostření a 50% nárůst pixelů na fotografii. iPhone 6s a 6s Plus bude schopen natáčet kvalitní 4K video, které bude obsahovat až 8 miliónů pixelů. Apple také vylepšil přední FaceTime kameru, která nyní disponuje 5 Mpx a možností blesku (za pomocí displeje telefonu).

iPhone 6s - fotoaparát

Live Photos

Apple se pochlubil novou technologií zvanou Live Photos. Díky technologii 3D Touch, která je posána níže, umožňuje zachytit pohyblivé fotografie. Představte si, že pouze vyfotíte fotografii (funkce Live Photos je ve výchozím stavu spuštěná nonstop na pozadí) a iPhone udělá vše za vás. Konkrétně udělá to, že společně s fotografií vytvoří velice krátké video. Tyto záběry si poté můžete prohlížet na kterémkoliv Apple zařízení.

iPhone 6s - Live Photos

Technologie a výkon

3D Touch

Největší změnou na iPhonu 6s a 6s Plus je přidání nové technologie 3D Touch, která je podle Applu novou generací multi-touch. Apple díky ní dokázal vylepšit mnoho běžných funkcí v novém iOS 9. Pomocí 3D Touch například stisknete aplikaci na domácí obrazovce a zobrazí se vám krátká nabídka s příslušnými úkony. Nemám ovšem na mysli pouhé stisknutí, ale opravdu přitlačení, aby senzory poznaly rozdíl. U aplikace Fotoaparát to může být rychlé pořízení selfie nebo natočení videa, aniž byste spustili samotnou aplikaci.

Technologie 3D Touch se od Force Touch liší ve schopnosti rozeznat až tři úrovně doteku – jemný dotek, stlačení a pevné stlačení. Tyto druhy doteku jsou pomocí Taptic Enginu rozpoznávany a každé je poté přidělena příslušná akce. iOS 9 je 3D Touch už připravena, ovšem bude zajímavé, jak ji využíjí vývojáří aplikací.

iPhone 6s - 3D Touch

Procesor A9

iPhone 6s je vybaven výkonným procesorem A9. Jedná se o 3. generaci 64-bitového čipu. Spolu s ním je aplikacím k dispozici také koprocesor M9, který je připraven na práci s doplňkovými procesy jako sportovní aktivity nebo zdravotní funkce. Také další hardware v nové generaci se dočkal změn. Touch ID je nyní 2x rychlejší a v nové generaci.

LTE Advanced

Apple vybavil novou generaci jablečného telefonu nejrychlejší vysokorychlostní mobilní sítí LTE Advanced. LTE čip od Qualcommu zdvojnásobí rychlost stahování dat v porovnání s iPhonem 6. Podle Applu má být tento čip také mnohem úspornější a šetřit energii. V České republice a na Slovensku nechybí pokrytí rychlým internetem LTE, takže budeme surfovat internetem o něco rychleji.

Hey Siri!

Apple rovněž v novém iPhonu 6s umožnil oslovit hlasovou asistentku Siri kdykoliv budete chtít. Dodnes jste museli mít iPhone připojený k počítači, abyste byli schopni aktivovat Siri pomocí příkazu „Hey Siri“. V nové generaci už ji budete moci zavolat opravdu v kterýkoliv okamžik.

iPhone 6s a 6s Plus_2

Dostupnost a cena

Potěšující informace pro nás určitě je zachování stejné ceny telefonu. iPhone 6s a 6s Plus bude dostupný za shodnou cenu jaká byla u iPhone 6 a 6 Plus. Avšak přesné ceny v České republice a na Slovensku prozatím nejsou známy.

iPhone 6s a 6s Plus si budeme moci koupit ve třech velikostech úložiště – 16 GB, 64 GB a 128 GB.

Ceny v USA

iPhone 6s

  • 16 GB — 199 dolarů (v rámci dvouleté smlouvy)
  • 64 GB — 299 dolarů (v rámci dvouleté smlouvy)
  • 128 GB — 399 dolarů (v rámci dvouleté smlouvy)

iPhone 6s Plus:

  • 16 GB — 299 dolarů (v rámci dvouleté smlouvy)
  • 64 GB — 399 dolarů (v rámci dvouleté smlouvy)
  • 128 GB — 499 dolarů (v rámci dvouleté smlouvy)

Začátek prodeje

iPhone 6s se začne předobjednávat již tuto sobotu (12. září), oficiální prodej Apple zahájí 25. září ve vybraných zemích jako je Austrálie, Kanada, Japonsko, Německo, USA, Velká Británie a 6 dalších. Země jako Česká republika nebo Slovensko by měly být součásní dalších vln. Do ČR iPhone 6s dorazí zřejmě o měsíc později, čili 24. října a na Slovenko 31. října.

iPhone 6s - začátek prodeje