nabijecka iconSpolečnost Apple právě vydala tiskovou zprávu, ve které chce upozornit své uživatele před možným rizikem elektrického šoku z AC adaptérů, které byly dodávány v balení společně se zařízeními iOS a počítačemi Mac.



 

Problémovými mohou být ty části nabíječek, které se z jedné strany zapojují do nabíječky a z druhé strany do zásuvky. Tyto součástky jsou například u MacBooku dodávány dvoje – jedna malá, která se nasadí přímo na akumulátor a s akumulátorem se zapojí do zásuvky a potom delší část, díky které si můžeme nabíječku prodloužit. A jakožto Evropané bychom měli zbystřit, protože přesně tyhle komponenty se prodávaly v Evropě, Brazílii, Austrálii, na Novém Zélandu a v Jižní Koreji.

Jedná se sice o ojedinělý problém, za celou dobu kdy se adaptéry prodávaly jako součást balení – tudíž 2003 až 2015 – registroval Apple pouze 12 případů, kdy konstrukce adaptéru praskla a ohrozila svého uživatele. Rizikové adaptéry naštěstí můžete rozpoznat velmi snadno. Poznáte je tak, když se podíváte do drážky, která slouží na přopojení k nabíječce a najdete tam sérii 4 – 5 čísel nebo čísla žádné. Naopak ty bezpečné poznáte tak, že v drážce bude značka obsahující písmena místa, kde nabíječka byla prodána(EUR). Podrobně to je ukázáno na obrázku níže.

Pokud takovou nabíječku vlastníte, Apple Vám zdarma nabízí jejich výměnu. Já sám jsem majitelem iPhonu i MacBooku a tuto nabíječku vlastním. V následujících dnech nejspíše navštívím nejbližší prodejnu Applu. :)

zdroj: 9to5mac.com